Løkke afviser: Danmark har ingen planer om at bidrage til nye militære aktioner i Syrien

Danmarks statsminister udtrykker stor bekymring over situationen i Syrien og Ruslands militære optrapning, som er et af de store samtaleemner på FNs generalforsamling i New York.

Lars Løkke Rasmussen sammen med Ban Ki-moon under FNs generalforsamling i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN LANE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NEW YORK: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser over for Berlingske, at Danmark har planer om at bidrage til nye militære aktioner i Syrien.

Han vil dog ikke udelukke, at de danske F-16 fly kan få et udvidet mandat til også at bombe i Syrien, når de vender tilbage til nye aktioner i Kuwait.

»Jeg ser ikke for mig, at Danmark kommer til at deltage i nye operationer i Syrien med landtropper eller på anden måde. Men jeg vil ikke udelukke, at der kan komme et nyt mandat for F-16 flyene til også at gælde Syrien«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Men statsministeren udtrykker stor bekymring over situationen i Syrien og Ruslands militære optrapning, som er et af de store samtaleemner på FNs generalforsamling i New York, som statsministeren deltager i sammen med stats- og regeringschefer fra hele verden.

Og det svirrer med forlydender om, at intense forhandlinger mellem den russiske præsident, Vladimir Putin, og USAs præsident Barack Obama mandag i New York kan føre til en fælles forståelse for en militær operation mod Islamisk Stat i Syrien.

Problemet er selvfølgelig Syriens præsident Bashar al-Assad, som USA ønsker fjernet. Rusland har ikke afvist, at det kan ske.

Diplomatiske kilder siger, at det er højst usikkert, hvad der kommer ud af forhandlingerne mandag.

Men Rusland har spillet bolden op meget konkret ved at sende soldater og militært udstyr til Syrien i et hidtil uset omfang og har »dermed udstillet Vestens magtesløshed«.

»Rusland sender et kraftigt signal, og USA er tvunget til at finde ud af, hvad der rent faktisk sker. Om det ender med nogen former for forståelse af et militært samarbejde i Syrien, er helt åbent«, siger diplomatiske kilder.

Selv om Lars Løkke Rasmussen udelukker en større militæraktion, så mener statsministeren, at situationen skal stabiliseres også i Syriens nærområder.

Det vil ske gennem en række nye bidrag, som Danmark formentlig kommer til at give til flygtninge i nærområderne og til EU på 100 mio. euro.