Løkke afviser at udpege kronprins

Selv om Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen har rejst land og rige rundt som Venstres formandskab de seneste måneder, ønsker Løkke ikke at sætte navn på sin foretrukne efterfølger som V-formand.

Lars Løkke Rasmussen, Kristian Jensen og partisekretær Claus Richter deltager i pressemødet forud for weekendens landsmøde i Herning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Venstres næstformand, Kristian Jensen, er både den naturlige og rigtige efterfølger til Lars Løkke Rasmussen.

Så klar er beskeden i dag fra Venstres tidligere finansminister og partisekretær, Claus Hjort Frederiksen i Politiken.

Men spørger man V-formand Lars Løkke Rasmussen til arvefølgen i hans parti, får man et noget anderledes svar. Han ønsker ikke - i lighed med Hjort Frederiksen - at sætte navn på sin foretrukne afløser.

»Det er et spørgsmål, der ikke har nogen som helst aktualitet. Jeg er sådan set optaget af at skulle være formand for det her parti i mange år frem,« siger Lars Løkke Rasmussen til Berlingske.

Han tilføjer, at der selvfølgelig er tradition i Venstre for, at næstformanden kan stå for tur, hvis der sker noget uforudset, men nogen egentlig opbakning til Kristian Jensen som kronprins giver han ikke.

»Det ligger i næstformandsrollen i Venstre, at man skal være klar, hvis jeg får en tagsten i hovedet, når jeg går tilbage til Christiansborg. Det vil jeg prøve at undgå. Og jeg vil prøve at undgå alle mulige tagsten, og så vil det være et spørgsmål, som der skal tages stilling til om rigtigt, rigtigt - rigtigt, rigtigt mange år,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Efter det dramatiske V-hovedbestyrelsesmøde i Odense i juni, hvor en større fraktion i Venstre forinden gjorde sig klar til at vælte Lars Løkke Rasmussen til fordel for Kristian Jensen, blev det ellers signaleret, at Løkke og Jensen ville rykke tættere sammen i partiets "formandskab". Formanden og næstformanden har siden rejst rundt til partiets storkredse for sammen at italesætte Venstres projekt frem mod næste valg.

Under formandsopgøret i Odense blev det gjort klart overfor Kristian Jensen, at forsvarsminister Søren Gade var klar til at stille op som formandskandidat, hvis det blev nødvendigt. Og da det forleden blev bekendtgjort, at Søren Gade stopper som administrerende direktør for Landbrug & Fødevarer tog spekulationerne om hans eventuelle politiske comeback til i styrke.

Gade har selv indikeret, at han ikke går efter at blive stillet op til Folketinget, men flere Venstre-folk vurderer, at han kan blive hentet ind som minister, hvis blå blok får flertal efter næste valg.

Tidligere Venstre-pressechef og rådgiver for Lars Løkke Rasmussen i Statsministeriet, Søs Marie Serup, vurderede kort efter, at det vil "forrykke alting" i V-arvefølgen, hvis Gade bliver en del af et blåt ministerhold.

»Det navn er som en joker i et spil whist,« sagde Søs Marie Serup.

Claus Hjort Frederiksens melding skal måske ses i samme sammenhæng.

»Jeg synes, Kristian Jensen gør et meget fint stykke arbejde som leder af folketingsgruppen. Han markerer Venstres synspunkter rigtig godt,« siger Claus Hjort Frederiksen til Politiken.