Løkke afviser at stille op i samråd om landbrugspakke

Kujonagtigt lyder det fra EL, efter at statsministeren har afvist at stille op i samråd om landbrugspakke.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen afviser at stille op i samråd om landbrugspakken. Det oplyser han i et skriftligt svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser at stille op i samråd om landbrugspakken.

Det oplyser han i et skriftligt svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Dermed får udvalget ikke mulighed for at stille statsministeren spørgsmål om den omstridte landbrugspakke, som førte til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) fald.

Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører Maria Gjerding kalder beslutningen »kujonagtig«.

Hun mener, at statsministeren i lyset af de mange spørgsmål, der er rejst i sagen, må svare på, om han vidste, at Folketinget var ved at blive »vildledt, og om ordren til vildledningen i virkeligheden stammer fra ham«.

I svaret skriver Lars Løkke Rasmussen blandt andet:

»Jeg kan oplyse, at jeg løbende mødes med ministre og embedsmænd for at drøfte politiske sager. Det gælder også i sagen om regeringens landbrugspakke,« skriver Lars Løkke i Rasmussen i svaret, som fortsætter:

»Det kan ikke komme som en overraskelse for nogen, at jeg er involveret i udarbejdelsen af centrale regeringsinitiativer. Det er en helt naturlig del af at være regeringsleder.«

»Af principielle grunde ønsker jeg imidlertid ikke at udtale mig nærmere om de drøftelser, som jeg har med ministre og embedsmænd om en given sag,« skriver Løkke i svaret.

Du kan se hele svaret fra Lars Løkke Rasmussen her. Artiklen fortsætter under svaret.

I en pressemeddelelse revser Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører Maria Gjerding Løkkes beslutning.

»Det er mangel på respekt for Folketinget, at statsministeren ikke ønsker at møde op og svare på Miljø- og Fødevareudvalgets spørgsmål. De går specifikt på, hvad han har vidst og gjort i forhold til landbrugspakken og hvornår. Det er han alt andet lige den eneste, der kan svare ordentligt på.«

»Et flertal i Folketinget har udvist mistillid til Lars Løkkes minister på baggrund af forløbet omkring landbrugspakken og regeringens vildledning af Folketinget. Når vi så hører, at statsministeren har haft fingrene dybt nede i processen, manglede det bare, at han stiller op og giver Folketinget ordentlige svar,« udtaler Maria Gjerding i forbindelse med sagen.

Syv forskere har i en høring på Christiansborg kritiseret de tal, der lå til grund for landbrugspakken. Ingen af forskerne kunne støtte Eva Kjer Hansens udmelding om, at pakken ville være god for miljøet de kommende tre år.

På baggrund af samtaler med en række kilder i embedsværket har Berlingske skrevet, at der blev lagt pres på embedsmændene for at nå frem til at et bestemt resultat, når det kom til effekten af landbrugspakken.

Miljø- og fødevareudvalget ville især spørge til en artikel i avisen med overskriften: »Venstre-toppen var dybt involveret i landbrugspakken«.

Men det kommer altså ikke til at ske. Lars Løkke Rasmussen ventes dog at komme til at svare på spørgsmål i sagen onsdag, hvor der er såkaldt spørgetid i folketingssalen. Her har flere oppositionspartier spurgt til Lars Løkke Rasmussens rolle i sagen.

Statsministeren begrunder i øvrigt sit afslag med, at tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) også undslog sig fra at stille op i et samråd. Det kritiserede Løkke selv den gang.

Men efter han selv er blevet statsminister lægge Løkke sig på samme standpunkt:

»Jeg kan i øvrigt oplyse, at min forgænger har besvaret tilsvarende folketingsspørgsmål efter samme linje,« skriver Lars Løkke Rasmussen i svaret.

Formelt kan statsministeren selv vælge, om han eller hun vil stille op i samrådet eller sende en fagminister. Lars Løkke Rasmussen har én gang før afslået at stille op i samråd.

Det var i beskæftigelsesudvalget, hvor Enhedslisten spurgte til om statsministeren ville stå ved dagpengeløfter fra valgkampen. I stedet måtte beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) svare.

/ritzau/