Løkke afslører planer for Jakob Ellemann og detaljer om »mødet i kælderen«

Planen var, at Jakob Ellemann-Jensen skulle efterfølge ham som formand. Det siger Løkke selv i et interview med DR og TV 2 søndag aften, hvor han samtidig løfter sløret for vigtige detaljer om mødet mellem ham selv og Kristian Jensen i 2014, da Jensen forsøgte at vælte ham som formand.

Venstres tidligere formand, Lars Løkke Rasmussen, der trak sig efter uro, gav søndag aften interview til TV 2 og DR om det at forlade formandsposten i partiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tariq Mikkel Khan

Siden den dramatiske weekend i Brejning, hvor formandsskabet i Venstre trak sig, har nyligt afgåede formand, Lars Løkke Rasmussen, været stille.

Et enkelt tweet blev det efterfølgende til, hvor han bebudede, at han forlod posten som formand, og et billede på hans instagram vidnede om, at han i det kølvand var sammen med sin familie.

15 dage skulle der gå, før Lars Løkke Rasmussen gav sin forklaring på, hvad der skete den weekend i Brejning, og hvad fremtiden bringer for den tidligere formand.

Således optrådte han søndag aften både i DR og TV 2, hvor han bl.a. fortalte, at han valgte at trække sig efter mødet i Forretningsudvalget. Det har tidligere været fremme, at medlemmerne på det møde havde gjort det klart, at de bl.a. ville forhindre Løkke i at bruge partisekretariatet frem mod Venstres ekstraordinære landsmøde, hvilket ville have næsten umuliggjort hans arbejde.

Han valgte ikke at forsøge at overtale Hovedbestyrelsen til noget andet, sagde han til TV 2.

Og så gjorde han det klart, at han ønskede, at det skulle være Jakob Ellemann-Jensen og ikke Kristian Jensen, der fulgte ham på formandsposten. Derfor gik han ikke af som formand på valgaftenen, men ønskede i stedet at fortsætte et eller to år mere, så Ellemann kunne overtage, sagde han.

»Jeg har hele tiden haft et øje til, at den dag jeg skulle stoppe, ville Jakob Ellemann-Jensen være en rigtig god formand til at tage over,« sagde Lars Løkke Rasmussen til DR.

Elendigt kunstnerisk udtryk

Jakob Ellemann-Jensen har siden Løkkes afgang meldt sig som formandskandidat, og indtil videre har ingen meldt sig som modkandidat.

Løkke tilføjer dog, at han ikke havde forestillet sig, at Ellemann skulle efterfølge ham netop nu.

»Det tror jeg sådan set heller ikke, Jakob havde. Så det kunstneriske indtryk er elendigt, men det ender jo med at ende der, hvor jeg hele tiden har tænkt, det skulle ende,« sagde Løkke og tilføjede:

»Hvis jeg skulle have kæmpet for at få skubbet det til det tidspunkt, jeg synes ville have været det rigtige – om et år eller to – så havde vi slået os alt for meget på hinanden.«

Således var det altså ikke Løkkes plan, at Kristian Jensen skulle efterfølge ham. I flere år var Jensen ellers af mange kåret som den naturlige arvtager efter Løkke.

Forberedt Ellemann i flere år

Adspurgt om, hvorvidt Løkke havde fortalt Kristian Jensen, at han ikke så ham som sin efterfølger, sagde Løkke, at det har han ikke.

»Nej, jeg har hverken sagt det ene eller det andet til Kristian Jensen. Ligesom jeg i det hele taget, i hele mit liv, ikke har sagt noget til andre mennesker om, hvilke positioner de skulle have.«

Derimod havde han forsøgt at forberede Ellemann i flere år ved bl.a. at udnævne ham til politisk ordfører og senere til minister.

Der har de seneste uger været spekulationer om, hvorvidt Løkke ville starte sit eget parti.

Det afviste han i interviewet og begrundede det bl.a. med, at der er for mange partier i Folketinget.

Mødet i kælderen

I interviewet med Løkke spurgte TV 2 til det famøse møde i kælderen i forbindelse med det ekstraordinære hovedbestyrelsesmøde i 2014, hvor Kristian Jensen forsøgte at vælte Løkke.

»Det er i virkeligheden meget enkelt. Det står klart for alle på mødet i 2014, at der ikke er flertal for, at der skal ske noget. Derfor tager vi en pause og har et kort møde med mig, Kristian Jensen og Claus Richter – vores partisekretær. Andre siger, at de har været med på mødet, men der var kun os tre,« sagde Løkke.

I kælderen sagde Løkke ifølge ham selv til Kristian Jensen, at han ikke ville vinde den afstemning.

»Han er enig, og så bliver vi enige om ikke at tage den. Han har nogle ønsker om sin rolle i Venstre,« sagde Løkke til TV 2.

Løkke tilføjede desuden, at Kristian Jensen i den forbindelse havde nogle ønsker til sin »egen person«.

Efterfølgende talte Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen til pressen, og da brugte Løkke ordet formandsskab.

»Jeg bruger ordet formandsskab spontant, og så har jeg bidt tungen af mig selv lige siden. Jeg tillægger ikke ordet nogen betydning. Vi har aldrig haft delt ledelse i Venstre og skal aldrig have det. Så er der bygget myter op om det, og der har jeg været for dårlig til at slukke gløderne.«

Agter at forstætte i Folketinget

Adspurgt om, hvorvidt han vil deltage i det ekstraordinære landsmøde, hvor partiet vælger ny formand og næstformand den 21. september, sagde Løkke, at han ikke vil deltage. I stedet vil han deltage i det ordinære landsmøde i november.

Om hans fremtid sagde han, at han agter at fortsætte i Folketinget, hvor han forventer at finde politiske emner at engagere sig i og nævnte bl.a. Gadejuristens arbejde med hjemløse og socialt udsatte som noget, der interesserer ham.

Han vil desuden rejse rundt med forfatteren bag bogen »Befrielsens øjeblik«, som han udgav under folketingsvalget, for at fortælle om sine tanker om at skære yderfløjene væk i dansk politik.

Han ville ikke svare på, om han kunne være interesseret i et internationalt job eller et job i erhvervslivet.

Kristian Jensen har over for Berlingske afvist at kommentere de to interview med Løkke.