Løkke afkræves svar om hemmeligt sikkerhedsarkiv

Det sker ikke ofte, at en statsminister møder op i et samråd, men tirsdag eftermiddag er en af undtagelserne.

Lars Løkke holder grundlovstal
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal på et samråd tirsdag eftermiddag oplyse om Statsministeriets særlige sikkerhedsarkiv, der blandt andet gemmer på et interview med tidligere Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen angående Irak-krigen. Scanpix/Marie Hald Fold sammen
Læs mere

København. Et otte år gammelt interview med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) om grundlaget for Irak-krigen er omdrejningspunktet, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag møder op i et samråd i Folketingets kulturudvalg.

En række oplysninger fra interviewet er blevet mørkelagt i et særligt sikkerhedsarkiv i Statsministeriet, hvor kun topfortrolige dokumenter af en helt særlig karakter bliver opbevaret.

Grundlaget for at gå ind i Irak var dengang som i dag et sprængfarligt emne i dansk politik, men historikere og politiske kommentatorer har alligevel undret sig over, at et interview med Ekstra Bladet er endt i sikkerhedsarkivet.

Det undrer også Enhedslistens Søren Søndergaard, der har kaldt Løkke i samråd med det ikke nærmere definerede formål at få statsministeren til at "oplyse om Statsministeriets særlige sikkerhedsarkiv".

»Jeg tror, det kom som en nyhed for de fleste, at man havde et særligt hemmeligt arkiv i Statsministeriet, hvor man lagde artikler fra journalister og spørgsmål fra politikere ind,« siger Søren Søndergaard.

»Jeg vil have at vide, hvad der er årsagen til at have sådan et arkiv ? hvad man bruger det til, og hvordan oplysningerne registreres og slettes igen.«

Ifølge Statsministeriet er det mørkelagte dokument fra interviewet med Ekstra Bladet internt og udarbejdet i forbindelse med Ekstra Bladets interview.

Statsministeriet har over for Jyllands-Posten understreget, at dokumentet "formentlig" er havnet i arkivet, fordi det handler om forhold, der vedrører "statens sikkerhed". Også den forklaring undrer Søren Søndergaard:

»Jeg forstår ikke, hvad man skal med et specielt arkiv om ting, der omhandler statens sikkerhed. Er det, fordi der er noget ulovligt i det? Så er det ikke en sag for Statsministeriet, men for efterretningstjenesterne.«

Samrådet med statsministeren indledes klokken 14.

/ritzau/