Løhde ser ingen mangel på borgerlige-liberale partier

Det bliver spændende at følge det nye parti Fremad, men der rigeligt med partier i blå blok, siger Venstre.

Folketingsmedlem fra Venstre Sophie Løhde til åbningsdebat i Folketinget torsdag den 3. oktober 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbaek Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De tidligere LA-medlemmer Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund er i deres gode ret til at starte et nyt parti, men der mangler ikke partier i blå blok.

Sådan lyder det fra Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

»Det er ikke sådan, at det sidste jeg tænkte, da jeg gik i seng i går aftes, var: Bare der kommer et nyt parti i morgen.«

»Man kan ikke påstå, at vi har en akut mangel på partier i den borgerlige-liberale familie«, siger hun.

Med partiet Fremad er der nu seks borgerlige partier i Folketinget, mens Kristendemokraterne, Stram Kurs og partiet Klaus Riskær Pedersen også kan forsøge at komme over spærregrænsen ved næste valg.

Hvis hele ni borgerlige partier forsøger at komme i Folketinget ved næste valg, er der ifølge politiske kommentatorer og eksperter stor risiko for stemmespild i blå blok.

Sophie Løhde svarer undvigende på, om hun frygter, at det nystiftede parti vil føre til større stemmespild, men gentager, at hun ikke mener, at der mangler borgerlige-liberale partier.

»Hvis du spørger mig, har de borgerlige-liberale brug for stemmer, der arbejder, og ikke stemmer, der spildes,« siger hun.

Christina Egelund og Simon Emil Ammitzbøll-Bille meldte sig med to dages mellemrum for godt to uger siden ud af Liberal Alliance med den begrundelse, at det mener, at partiet er blevet for nationalkonservativt.

Blandt andet gjorde det ondt på de to LA-afhoppere at stemme for den tidligere regerings tildækningsforbud, som populært kaldes burkaforbud.

I Venstres folketingsgruppe gik flere profiler offentligt imod forbuddet.

Adspurgt om hun frygter, at der er Venstre-medlemmer, som kan finde på at forlade Venstre til fordel for det nye parti, svarer Sophie Løhde:

»Der er ikke noget ændret for Venstre, fordi Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund har meldt ud, at de gerne vil starte et nyt parti.«

Men frygter du, at der er folketingsmedlemmer i Venstre, som kan finde på at skifte parti?

»Nej, jeg synes, at jeg har svaret på dit spørgsmål.«

Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund har slået fast, at de peger på Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen som blå bloks statsministerkandidat.

Partiet skal nu samle de påkrævede mere end 20.000 underskrifter for at blive opstillingsberettiget ved næste valg.

/ritzau/