Lodtrækning kan give Enhedslisten adgang til fortroligt PET- og FE-udvalg

Enhedslisten og SF er nu lige store og kan ende med at skulle ud i lodtrækning om en plads i Folketingets Kontroludvalg, der fører tilsyn med efterretningstjenesterne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslisten kan være på vej ind i Folketingets øverste ledelse og det fortrolige kontroludvalg, der fører tilsyn med efterretningstjenesterne, skriver politiken.dk.

SF skrumpede tirsdag til 12 mandater, efter at Ole Sohn (S) meddelte, at han forlader SF til fordel for Socialdemokraterne. Dermed følger han i fodsporene på Astrid Krag (S), der også har skiftet til Socialdemokraterne.

Det betyder, at SF og Enhedslisten ligger side om side som Folketingets femtestørste parti.

Hvis stillingen holder frem til begyndelsen af det nye folketingsår i oktober, skal Enhedslisten og SF trække lod om, hvem der skal have pladsen i Folketingets Præsidium, der er forbeholdt Folketingets fem største partier.

Partierne, der er repræsenteret i Præsidiet, får automatisk også hver én plads i Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne - også kendt som Folketingets Kontroludvalg, der fører tilsyn med forsvarets og politiets efterretningstjenester (FE og PET).

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper (Ø) håber, at partiet vinder lodtrækningen.

»Pladsen i Præsidiet er vigtig, for den gør det noget nemmere at følge med i processerne omkring Folketinget, og den giver større indflydelse på indretningen af vores parlament,« siger Pernille Skipper til politiken.dk.

Til gengæld tror hun ikke, at en plads i Folketingets Kontroludvalg vil betyde det store. Medlemmer af udvalget er nemlig underlagt såkaldt dobbelt fortrolighed og må under ingen omstændigheder fortælle partikollegerne, hvad de får at vide.

»Det er mildest talt søgt overhovedet at kalde det et kontroludvalg, for det har meget lidt med parlamentarisk kontrol med efterretningstjenesterne at gøre. Der er nærmest tale om spinkontrol, og det kommer vi ikke til at kunne ændre på,« siger Pernille Skipper til netmediet.