LO tror på jobskabelse i togplan

Regeringens togfond vil føre vækst og arbejdspladser med sig, lyder det fra LO-formand Harald Børsting.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil både føre vækst og arbejdspladser med sig, når regeringen med Togfonden DK vil bruge 27,5 milliarder kroner fra skatteindtægter fra nordsøolien til at sætte skub i togene på de danske jernbaner. Det er vurderingen fra hovedorganisationen LO, der er paraplyorganisation for en lang række fagforeninger.

»Jeg tager positivt imod nyheden om Togfonden. Gode, stabile og hurtige kollektive transportforbindelser øger mobiliteten på arbejdsmarkedet og kan dermed være med til at understøtte vækst og jobskabelse i fremtiden,« siger LOs formand, Harald Børsting, i en pressemeddelelse.

Han glæder sig også over de job, investeringerne i jernbanenettet ventes at kaste af sig. Der skal således etableres en ny, dobbeltsporet højhastighedsbane over Vestfyn, en ny jernbanebro over Vejle Fjord og en ny jernbanestrækning i Østjylland syd for Aarhus for at sikre, at der kun er en times togrejse mellem hver af de store byer. Desuden skal hele fjernbanenettet være elektrificeret i 2025.

»Der skal både bygges nye jernbanestrækninger og gamle skal renoveres. Det skaber job. Og en realisering af timemodellen vil øge mobiliteten på arbejdsmarkedet og styrke miljøet, når folk tager toget frem for bilen,« siger Børsting.

Også Dansk Metal glæder sig over togfonden og opfordrer til, at de mange initiativer iværksættes allerede nu.

»Det danske jernbanenet er på mange strækninger forældet og har længe trængt til at massiv opgradering. Nu har regeringen så fundet pengene til det, og det er jeg godt tilfreds med,« forbundsformand siger Claus Jensen i en pressemeddelelse.

»Det er en meget langsigtet plan, regeringen har lagt frem, men jeg så gerne, at man allerede tog fat nu. Vi har både den ledige kapacitet i arbejdsstyrken og mulighed for at finansiere det til en uhørt lav rente. Derfor vil jeg da opfordre regeringen til at gå i gang allerede i år i stedet for at vente på, at pengene fra nordsøolien kommer ind i statskassen,« siger forbundsformanden.

Han hæfter sig især ved planerne om at elektrificere jernbanenettet og udskifte nedslidte skinner og togmateriel:

»Det vil både give os et moderne jernbanenet og samtidig skabe gode arbejdspladser her i landet, mens projekterne står på. Det har vi brug for,« siger Claus Jensen.