LO: Man kan ikke sulte folk ud i arbejde

Dansk Arbejdsgiverforening er på vildspor med forslaget om at nedlægge flere sociale ydelser og sætte andre markant ned, mener LO. Man kan ikke sulte folk til at tage job, der ikke findes, lyder det.

Dansk Arbejdsgiverforening, DA, forslår at skære markant ned på de sociale ydelser for at få flere i arbejde. Usmageligt, lyder reaktionen fra forhandlingspartnerne i LO.

»Vi mener, at det kan betale sig at arbejde. Også i den nuværende situation. Og vi har ikke set noget, der kan modbevise det,« siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

Han påpeger, at de ledige, der mistede deres dagpenge ved reformen, ikke kom hurtigere i arbejde.

»Så det at tro, at man kan sulte folk ud på arbejdsmarkedet, er ikke en metode, vi hverken tror på eller ønsker at gøre brug af. Vi har den helt klare opfattelse, at folk gerne vil arbejde. Så det er en usmagelig måde at forsøge at nedbringe det, som DA synes er omkostninger,« siger Ejner K. Holst.

Notatet fra DA indeholder i alt 28 forslag til store reformer af alt fra førtidspensionen over sygedagpengene og fleksjobbene til kontanthjælpen. Resultatet skal være et Danmark, hvor mere end halvdelen af landets sociale ydelser er blevet nedlagt som selvstændige overførselsindkomster for i stedet at blive arbejdet ind under kontanthjælpen og førtidspensionen.

Ydelserne i kroner og øre skal være markant lavere end i dag for at skabe en »markant« afstand til mindstelønningerne på arbejdsmarkedet. Og der skal stilles skrappere krav til dem, der modtager offentlige ydelser.

Men Ejner K. Holst vender pilen tilbage mod arbejdsgiverne selv.

»Jeg ser jo ikke arbejdsgivere og arbejdspladser, der står med åbne arme for at hive folk ind. Det er forkert at tro, at man kan sulte folk ud i arbejde,« siger han.

Hos den liberale tænketank Cepos er man på linje med DA. Selvfølgelig kan forslagene få flere danskere i arbejde, lyder det fra cheføkonom Mads Lundby Hansen.

»Det er et rigtigt godt forslag fra DA, som gør det mere attraktivt at være i job frem for på overførselsindkomst,« siger han i en skriftlig kommentar.

»Forslaget vil bidrage til, at danskere i større udstrækning vil tage de mange job, der i dag besættes af tusindvis af østeuropæere i Danmark. Mange af disse job fravælges af danskere, blandt andet fordi overførselsindkomsterne i en række tilfælde er for høje. Vi har 700.000 danskere i den erhvervsaktive alder på overførselsindkomst. Det er alt for mange,« siger cheføkonomen.