LO-formand: Jeg er stolt af Danmarks flygtninge-indsats

Danmark har ingen grund til at skamme os over vores indsats på flygtningeområdet, lyder det fra LO-formand Harald Børsting på Socialdemokraternes kongres. Men det kræver europæisk samarbejde, hvis det gode arbejde skal fortsætte.

Den aktuelle flygtningesituation, verden står i, er blevet tydeliggjort i Danmark den seneste tid, hvor tusindvis af flygtninge og migranter har krydset de danske grænser.

Og kritikerne har stået i kø for at lange ud efter den danske indsats på flygtningeområdet, men det har de ingen grund til, lyder budskabet fra formand for LO Harald Børsting, der lørdag er gået på talerstolen ved Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

»Jeg stiller ikke op i koret af dem, som synger, at vi i Danmark bør skamme os over vores opførsel. Jeg er stolt af Danmark. Stolt af den indsats, vi i årevis har ydet, når det kommer til ulandsbistand, håndtering af flygtninge og vores indsats for at skabe fred i verden,« siger Harald Børsting, der høster klapsalver fra de knap 1.000 delegerede i salen i Aalborg Kongres & Kultur Center.

LO-formanden medgiver, at løsningen på den aktuelle situation bestemt ikke er nem, og at den først og fremmest skal findes ved at bekæmpe årsagerne til, at tusindvis af mennesker flygter fra deres hjemlande.

Men hvis vi overhovedet skal gøres os forhåbninger om at finde en løsning, og hvis vi fortsat skal være stolte af den danske indsats, kræver det, at Europa samarbejder, lyder det fra Harald Børsting.

»Jeg er heller ikke blind for, at vores gode indsats hurtigt kan gøres til skamme, hvis ikke man fortsætter det gode arbejde. Venner, Europa har et ansvar. De bedste løsninger finder vi i det europæiske fællesskab,« siger han.

LO-formanden henviser efterfølgende til digtet »Vuggevise« af Henrik Nordbrandt, der blev bragt på forsiden af Politikens kultursektion i sidste uge. Digtet omhandler de flygtningebørn, der flygter fra deres hjemlande, og den sidste linje lyder:

»Lille krigsbarn, hvor vil du hen? Vælg selv. Bare vi aldrig skal se dig igen.«

De barske ord, der hentyder til, at de europæiske lande lukker øjnene for flygtningekrisen, har fået Harald Børsting til at skrive sin egen tilføjelse til digtet, fortæller han fra talerstolen i Aalborg:

»Jeg vil gerne lave en tilføjelse til det digt i dag. Det lyder sådan her: »Lille krigsbarn, nu er du her. I tryghed og i varme. Langt fra ondskabens harme vil fællesskabet sikre, at det aldrig mere vil larme.«,« lyder det fra LO-formanden.