LO: 3.000 flygtninge i praktik i år

3.000 flygtninge bør hjælpes i virksomhedspraktik allerede i år, mener LOs formand. Udmeldingen kan være en håndsrækning til statsministeren.

»Vores beregninger viser, at vi bør kunne få 3.000 flygtninge i en form for virksomhedspraktik eller jobordning. Ja, det er en vanskelig opgave, men den er ikke umulig,« siger LO-formand Lizette Risgaard. Fold sammen
Læs mere

Forud for trepartsforhandlingerne kommer LO nu statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i møde i spørgsmålet om at finde plads til flere flygtninge på arbejdsmarkedet.

Allerede i løbet af i år ønsker LO, at 3.000 flygtninge kommer i virksomhedspraktik. Det skal først og fremmest ske ved at gøre bureaukratiet mere smidigt i samspillet mellem det offentlige og særligt små og mellemstore virksomheder.

»Vores beregninger viser, at vi bør kunne få 3.000 flygtninge i en form for virksomhedspraktik eller jobordning. Ja, det er en vanskelig opgave, men den er ikke umulig,« siger LO-formand Lizette Risgaard.

Hun understreger dog, at LO ikke vil have ensidigt fokus på flygtninge, for der er også mange danskere, der trænger til hjælp for at få foden ind på arbejdsmarkedet.

»Vi kan ikke leve med, at vi gør noget for flygtninge og så punktum. Der er så mange unge, ældre og danskere midt imellem, vi skal have hjulpet ind på arbejdsmarkedet også,« siger Lizette Risgaard.

I et interview til Berlingske fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen søndag, at Danmark risikerer at miste sin sammenhængskraft, hvis ikke det bedre end tidligere lykkes at få flygtninge i arbejde, og derfor skal de kommende trepartsforhandlinger have fuldt fokus på dette emne.

»Hvis ikke det lykkes os at få de mennesker, der kommer i dramatisk antal, i arbejde i større omfang, vil det knække vores sammenhængskraft i alle dimensioner,« sagde Løkke Rasmussen.

Det vil ifølge statsministeren gælde såvel den økonomiske sammenhængskraft som den menneskelige og den kulturelle.

Socialdemokraterne: Tag ansvar

Hos Socialdemokraterne bifalder udlændingeordfører Dan Jørgensen, at statsministeren sætter fokus på integrationen, men S-ordføreren anklager samtidig Løkke for at skubbe ansvaret fra sig.

»Det er godt, at de tager trepartsforhandlingerne alvorligt, og man burde kunne blive enige om nogle resultater, idet der er tale om så store udfordringer, at alle dele af vores samfund skal være med til at finde løsninger. Så langt så godt. Men statsministeren fraskriver sig sit ansvar, når han siger, at alting skal løses dér. Der er mange ting, som regeringen bare kunne have gjort,« siger Dan Jørgensen, der blandt andet peger på behovet for en hurtigere kompetenceafklaring.

De Radikale glæder sig ifølge udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen over statsministerens fokus på de forestående forhandlinger.

Dansk Folkeparti mener omvendt ikke, at trepartsforhandlingerne skal bruges på integrationsspørgsmålet.

Udlændingeordfører Martin Henriksen peger i stedet på flere stramninger på området.