Liste Ø vil ikke samle ind med DF

Dansk Folkeparti og Enhedslisten er rørende enige om, at danskerne skal stemme om finanspagten. Men det ene parti vil ikke indsamle underskrifter med det andet.

Finanspagten skal til folkeafstemning. Så langt er de to fløjpartier - Dansk Folkeparti og Enhedslisten - enige. Og Dansk Folkeparti er klar til at koordinere jagten på de underskrifter, der skal overbevise regeringen om, at danskerne skal i stemmeboksene.

- Ja, det kunne man måske godt forestille sig, for der må gøres et eller andet. Vi må få folk ud på gaderne eller gå fra dør til dør og samle underskrifter, siger Dansk Folkepartis EU-ordfører, Pia Adelsten.

Men det bliver ikke hånd i hånd med Enhedslistens medlemmer, der begynder underskriftsindsamlingen tirsdag.

- Enhedslisten kommer til at føre en kampagne, og hvis Dansk Folkeparti vil føre en kampagne, så er de meget velkomne til det. Vi kommer til at samarbejde med Folkebevægelsen mod EU, ikke med Dansk Folkeparti, siger Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen og understreger, at de to partier simpelthen er for uenige om andre emner.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti er dog enige om, at danskerne skal have mulighed for at takke nej til finanspagten, da den ifølge de to partier kommer til at binde Danmarks fremtidige finanspolitik til EUs retningslinjer.

- Og intet flertal i Folketinget fremover vil kunne ændre på dem uden at skulle acceptere en bøde på 1,7 milliarder kroner. Og det er grotesk, siger DFs Pia Adelsten.

Nikolaj Villumsen frygter ikke, at finanspagten er for abstrakt et forslag at forholde sig til.

- Det er meget konkret. Det går på, om vi skal spare eller investere os ud af krisen. Det var det, som vi tog stilling til ved folketingsvalget, og det kan danskerne selvfølgelig også tage stilling til ved en ny folkeafstemning, siger Enhedslistens EU-ordfører.

Tirsdag klokken 12.30 begynder Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, og Nikolaj Villumsen underskriftsindsamlingen for en folkeafstemning om finanspagten på Christianhavns Torv i København - uden Dansk Folkeparti.

Folkebevægelsen mod EU er allerede gået i gang med at samle underskrifter.