Lissabontraktaten - grundlovsbrud eller ej?

I dag afgør Højesteret, om det var grundlovsstridigt at tiltræde Lissabontraktaten uden at spørge danskerne.

Juraprofessor Ole Krarup forlader Østre Landsre efter sidste slagsmål. Ole Krarup repræsenterer de 38 sagsøgere som bla. tæller Niels Hausgaard og Hanne Reintoft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nu blevet Højesterets tur til at afgøre, om den danske regering brød grundloven ved at godkende Lissabontraktaten uden en folkeafstemning tilbage i 2008.

Østre Landsret fastslog i sommer, at indgåelsen af traktaten ikke var grundlovsstridig, efter en gruppe på 34 danskere, herunder flere kendte kulturpersonligheder, var gået rettens vej med sagen, da det stod klart, at det ifølge Justitsministeriet ikke var nødvendigt med en folkeafstemning om traktaten inden for grundlovens rammer.

Traktaten trådte derfor i kraft uden folkeafstemning 1. december 2009, men gruppen mente, at Danmark med sin tiltrædelse overdrog så mange beføjelser til EU, at det var i strid med grundlovens paragraf 20, der handler om afgivelse af suverænitet.

Lissabon-traktaten blev til for at lette beslutningsprocesser i EU, så det skulle blive nemmere at træffe beslutninger i unionen efter østudvidelsen.

Gruppen, der tæller blandt andre sanger og skuespiller Niels Hausgaard, lagde i sin tid sag an mod den daværende VK-regering med Anders Fogh Rasmussen (V) i spidsen, men stævningen er i dag rettet mod de nuværende stats- og udenrigsministre.

Da Østre Landsret frifandt den danske regering, udtalte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en pressemeddelelse:

»Vi har med tilfredshed noteret os Østre Landsrets dom, som fastslår, at loven om Danmarks tiltrædelse af Lissabon-traktaten er vedtaget af Folketinget i overensstemmelse med grundloven.«

Gruppen af danskere var dog ikke parat til at acceptere landsrettens afgørelse, og onsdag skal Højesteret altså afsige sin dom.