Lise Nørgaard: Jeg kan levende forestille mig oberst Hachel i forsvaret

»Hvis oberst Hachel levede i dag, så ville han være lige så gammel og stædig, som han er i Matador,« siger Matador-forfatter Lise Nørgaard.

Lise Nørgaard skabte karakteren oberst Hachel, da hun skrev Matador. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange danskere kender tv-serien Matadors oberst Hachel som en stædig, men samtidig elskelig karakter. Søndag blev han endnu engang vakt til live, da tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup brugte obersten som billede på en gruppe topofficerer i forsvaret, han beskriver som så illoyale og snæversynede, at de skader forsvaret.

Bt.dk har spurgt Lise Nørgaard, der skrev Matador og skabte oberst Hachel, om hun kan genkende obersten i Nick Hækkerups beskrivelse af officererne.

- Jeg grinte, da jeg læste det. Jeg synes, at det er en meget morsom sammenligning. Hvis oberst Hachel levede i dag, så ville han være lige så gammel og stædig, som han er i Matador. Så jeg tænkte, at det var da egentlig en meget god sammenligning, siger forfatteren og fortsætter:

- Dengang brokkede de gamle officerer sig jo altid over regeringens påfund, og hvad de ellers blev udsat for af almindelige mennesker. Jeg kender ikke til intrigerne i forsvaret i dag, men jeg kan da levende forestille mig, hvordan oberst Hachel ville have været.

I Matador var den stædige og til tider barske oberst Hachel en officer af den gamle skole. "En gammel hugaf" som Lise Nørgaard kalder ham.

- Dem var der mange af i infanteriet dengang. Hvis jeg skal karakterisere dem, vil jeg sige, at de havde ikke megen fantasi, men de var loyale. Det var dengang, vi havde kong Christian, og ham ville de gerne minde om, siger Lise Nørgaard.

Ligesom forsvaret de senere år har været ramt af nedskæringer og kasernelukninger, var Hachel i tv-serien officer på et tidspunkt, hvor forsvaret var præget af store nedskæringer.

- Oberst Hachel var på sin egen måde loyal overfor forsvaret, men forsvaret havde det ikke så godt dengang. Stauning-regeringen havde lavet et forsvarsforlig med enorme nedskæringer, og det blev de altså noget bitre over, de der gamle officerer. Oberst Hachel døde jo af et hjerteslag, da han så at en yngre og mere moderne officer var blevet udnævnt til hærens øverstbefalende, siger Lise Nørgaard.