Lisbeth Knudsen: Det minder mig om Nordkorea

Sass Larsens bredside mod morgenaviserne bliver blankt afvist af en række chefredaktører. Journalistikken er ikke farvet, siger de.

Arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen af de ansvarshavende redaktører fra de tre største danske dagblade er enig i Henrik Sass Larsens analyse af tre dagblades evne til at lave holdningsnetral journalistik. I en artikel fra Dagbladet Information siger han, at Jyllands-Posten, Børsen og Berlingske har en forkærlighed for borgerlig debat og journalistisk vinkling.

Berlingskes Lisbeth Knudsen er lodret uenig og siger, at avisens holdninger klart gives til kende i lederartikler, men ikke blandes sammen med journalistikken:

- Vores klokkeklare princip er at være den kritiske vagthund og varetage den demokratiske opgave, det er at holde magthaverne i ørerne. Uanset om de er blå eller om de er røde. Vi giver klart vores meninger til kende i lederen på side to, men det er skarpt adskilt fra den frie reportage.

Hun mener, at den socialdemokratiske næstformands ønske om at give de blåøjede medier en økonomisk lærestreg, er et frontalangreb på pressefriheden.

»Journalistikken er glimrende og upartisk«

Hos Politiken mener chefredaktør Bo Lidegaard ikke, at der er problemer med den journalistiske vinkling i de omtalte medier:

- Jeg mener, vi generelt har en glimrende journalistik i de toneangivende morgenaviser. Der er da ting, som er bedre end andre, men jeg mener ikke, vi har et generelt problem med, at vores journalistik er politisk farvet, siger han.

Han vil i stedet rette skytset den anden vej, og opfordrer de grupper, som føler sig overset i debatstoffet, til at komme på banen selv. Det er ikke noget nyt, at mediernes holdninger kommer til udtryk i lederspalterne, men han påpeger, at journalistikken netop generelt er "glimrende", fordi den ikke er trykt med partifarverne:

- Man kan være enig eller uenig i holdningerne i de forskellige aviser, men det er jo ikke et kriterium for god journalistik, hvorvidt man er enig med dem.

Lige adgang til debat

Også Jyllands-Postens Jørn Mikkelsen forsvarer sine medarbejderes evne til at være objektive i deres håndværk:

- At JP's journalistik på nogen måde skulle være politisk styret i sit emnevalg og vinkling, som Sass Larsen tilsyneladende hævder, vil jeg undlade at kommentere på. Enhver kan kigge efter i avisen og se, om man er enig. Og hvis man er enig med Sass, kan man jo bakke ham op i et læserbrev!, siger han til jp.dk.

Han forklarer han også, at venstrefløjen har ligeså gode muligheder for at komme til orde på debatsiderne.

Det samme siger Lisbeth Knudsen. Hun understreger, at man i løbet af de sidste to ugers debatindlæg i Berlingske kan finde navne som Mette Frederiksen, Poul Erik Christensen, Jonathan Steen fra Cevea (centrum-venstre tænketank, red.) og Frank Jensen. Det er for hende et udtryk for en åben debat.

- Derfor er Henrik Sass Larsens analyse fuldstændigt ude i hegnet. Hans konklusion minder mig om Nordkorea. At vi skulle have et system, hvor den frie presse skal indrette sig efter det, magthaverne nu måtte synes, vi skal mene.