Lisbeth Knudsen: Berlingske Tidende manipulerer ikke

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) beskyldte i går i DRs TV-Avis kl.18.30 journalister fra Berlingske Tidende for at have manipuleret medarbejdere i Udlændingeservice i forbindelse med researchen til vores artikler om Udlændingeservices vildledning af danske statsborgere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Her er bl.a. hvad hun sagde:

»… der har nu været nogle medarbejdere, der har været så uheldige at komme ind i maskinen hos en journalist, der altså kommer og udgiver sig for noget helt andet, end han er. Jeg ved ikke, hvordan spørgsmålene er blevet stillet. Han har selvfølgelig pisket dem rundt i manegen. Det er en stor fejl, at vi sidder her og ikke har hørt samtalen, og derfor kender vi heller ikke spørgsmålene. Det er ligegyldigt, enhver medarbejder, der bliver sat til telefonerne, skal selvfølgelig kunne klare den værste manipulerende journalist, ellers skal han stille telefonen videre. Enhver dygtig jurist skal kunne klare en manipulerende journalist.«

Berlingske Tidende har ikke manipuleret. Vores journalister har ringet til Udlændingeservice i eget navn og bedt om rådgivning. Journalisterne har udtrykt et ønske om rent privat at få at vide, hvilke muligheder der findes for at få en kone eller mand til Danmark, hvis man ikke lever op til de danske familiesammenføringsregler som 24-årsreglen og tilknytningskravet.

I samtalerne har journalisterne afventet, at medarbejderne selv ville bringe muligheden på bane. Når de ikke har gjort det, har journalisterne fortalt, at de har hørt om EU-løsningen andetsteds og bedt om mere information. Her har samtlige medarbejdere umiddelbart fortalt, at det rigtig nok er en løsning, men nogle har samtidig fortalt, at det ikke er en mulighed, de vejleder om, fordi det betragtes som en omgåelse af reglerne eller ligefrem et hul i lovgivningen.

I hvert tilfælde har journalisterne spurgt, om det alligevel ikke er muligt at få en fornemmelse af, hvor længe man skal have arbejdet i et andet land, hvis man vil benytte EU-løsningen. Her har flere nævnt, at der ikke findes vejledende tidsgrænser, men medarbejderne har givet udtryk for varierende fornemmelser rækkende fra tre måneder, over kortere end et halvt år, et halvt år og helt op til tre-fire års arbejde. Ingen har nævnt to eller 10 uger, hvilket ifølge ledelsen i Udlændingeservice ellers er de officielle retningslinjer.

Journalisterne har på ingen måde stillet spørgsmål, der kunne misforstås eller betragtes som manipulerende. Både ministeren og du kan her høre samtalerne. Lyden er forvrænget af hensyn til medarbejderne i Udlændingeservice.