Lisbeth Knudsen: Berlingske dropper exitmålinger i avisen

Som konsekvens af de fejlbehæftede exitmålinger fra DR i går, har Berlingske besluttet at droppe målingerne i avisens dækning af næste valg. På webavisen er det anderledes.

Administrerende direktør og chefredaktør for Berlingske Media, Lisbeth Knudsen. Foto: Søren Bidstrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange af Berlingskes læsere har her til morgen åbnet avisen og læst, at Socialdemokraterne har lidt et stort nederlag til kommunalvalget. Men for de læsere, som har fulgt med på b.dk i de sene aften- og nattetimer, hvor stemmerne blev talt op, vil resultatet se noget anderledes ud.

Forklaringen er, at Berlingskes dækning af kommunalvalget til dagens avis tager udgangspunkt i de exitmålinger, som DR sendte ud i løbet af eftermiddagen og aftenen i går.

Berlingskes administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør, Lisbeth Knudsen, kalder det dybt beklageligt, at exitmålingerne var så fejlbehæftede, som de viste sig at være.

»Det er jo ikke bare nogle få procentpoint. Det er jo markant, at den har skudt ved siden af skiven, og det bør give anledning til dyb selvransagelse hos Danmarks Radio,« siger Lisbeth Knudsen.

De misvisende målinger har i hvert fald givet anledning til blandt ledelsen på Pilestræde at diskutere, hvorvidt Berlingske fremover skal bruge exitpolls og videreformidle dem. Og målingerne fra i aftes får konsekvenser.

»Vi har besluttet, at vi ikke vil bruge exitpolls i avisen til dækningen af næste valg,« siger Lisbeth Knudsen.

Dog vil exitmålingerne stadig være en del af webdækningen, og det skyldes ifølge Lisbeth Knudsen, at Berlingske ikke kan holde sig ude af debatten, hvis en stor institution som DR først sender en måling ud, sådan som DR allerede har meddelt, at man vil fortsætte med.

»Problemstillingen er her, at når Danmarks Radio sender en exitpoll ud, så er det en del af samtalen på nettet og på de sociale medier. Vi kan ikke melde os ud af sådan en samtale. Folk begynder jo at diskutere den,« siger hun.

Allerede i går var Lisbeth Knudsen ude at rette skarp kritik af DRs brug af exitpolls. Hun kaldte det »disrespekt for demokratiet«, at DR brugte og analyserede på målingerne, allerede før valghandlingen var slut.

»En del af DRs efterrationaliseringer på det her må ikke alene være, at deres målingerne ramte ved siden af skiven, det må også være, at studieværterne brugte målingerne som et valgresultat, folk skulle tage stilling til,« sagde Lisbeth Knudsen.

»Og politikerne blev presset ud i at skulle tage stilling til, at valget var afgjort,« sagde hun.

Blandt andet nåede statsminister Helle Thorning-Schmidt at beklage for hvad der lignede en markant tilbagegang for Socialdemokraterne på landsplan. Ved Socialdemokraternes valgfest sagde Helle Thorning Schmidt:

»Vi må nok i aften sige det, som det er. Vi har ikke vundet valget, som vi håbede på. Vi er ikke tilfredse med det resultat, som der tegner sig, det er ikke godt nok.«

Men reelt var der ikke så meget at beklage. For da 99,7 procent af stemmerne i aftes var talt op, stod Socialdemokraterne kun til at gå tilbage med 1,2 procent, og fastholdt sin position som Danmarks største kommunale parti, på trods af hvad DRs exitmålinger sagde tidligere på dagen.

Hos Socialdemokraterne er politisk ordfører Magnus Heunicke mildest talt vred over de fejlbehæftede målinger, som DRs dækning af kommunalvalget tog udgangspunkt i.

»Jeg synes, DR skylder seerne en stor undskyldning, for det er virkelig en useriøs og pinlig omgang,« udtaler Magnus Heunicke til Ritzau ifølge dr.dk.

Danmarks Radio var i nat selv ude og beklage målingerne, som blev lavet i samarbejde med analyseinstituttet Epinion. Men fra DRs side vil man fortsætte med at bruge exitprognoser, selvom de altid er behæftet med en vis usikkerhed - så længe der bliver gjort tydeligt opmærksom på det.

Dog har DR besluttet, at man fremover vil vente med at bruge dem til sidst på valgdagen.

»Vi har på baggrund af forløbet i går taget den beslutning, at vi ikke vil bringe exitprognoser eller exitpolls så tidligt. På valgdagen fremover vil vi vente til senere med at bringe dem, så vi kan være sikre på, at de er mere præcise,« siger redaktionschef hos DR Jacob Kwon til DR, som fortæller, at det endnu ikke er besluttet, hvor meget senere, man fremover vil bringe exitprognoser.

Men »vi skal nok en del tættere på klokken 20, end vi var i går,« siger han.