Ligger Løkke som han har redt?

Er Lars Løkke Rasmussen fuldt fortjent havnet i sit politiske livs stormvejr, eller er han udsat for en mediedrevet hetz? Og er han stadigvæk – mediehetz eller ej – fremtidens kaptajn på det skib, der hedder det borgerlige Danmark? Fire debattører giver svar.

Lars Løkke Rasmussen efter Venstres gruppemøde onsdag. Tirsdag bliver en skæbnedag for Lars Løkke Rasmussen, når han står over for partiets hovedbestyrelse i Odense. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søren Hviid Pedersen, ph.d. og debattør på Berlingske

Når man som Lars Løkke Rasmussen har en lang række sager, der alle peger på et menneske, som har ikke har udvist tilstrækkelig dømmekraft, så forekommer opmærksomheden om hans person ganske selvforskyldt. Alle disse hændelser giver vælgerne et indtryk af en person, der måske i det daglige er politisk kvalificeret, men har en meget ringe dømmekraft i det øjeblik, der er penge involveret. Og hvis man er en politiker, der advokerer for offentlig nulvækst, mådehold og sparsommelighed med offentlige midler, så må man forvente, at vælgerne straffer det, når det ikke gælder hans egen økonomi.

Nye tilfælde af bilagsrod, skattesager og overforbrug vil gøre det rigtigt svært, for ikke at sige umuligt at fremstille Løkke som en troværdig statsministerkandidat. Og fortsætter vælgerflugten, vil det nære de kræfter i Venstre, der meget gerne ser et formandsskifte. Personligt tror jeg, at skaden er sket. Det er ikke helt sikkert, at blå blok vinder regeringsmagten ved næste valg. Det bliver en kamp om hver stemme, og Venstre skal nu til enten at genopbygge Lars Løkkes image, eller dolke ham nu og få bragt Kristian Jensen på banen i god tid ,inden statsministeren trykker på valgknappen!

Jens Jonatan Steen, analysechef i tænketanken CEVEA

Mediernes smag for blod og sans for at grave i private anliggender fejler ikke noget. I modsætning til, hvordan politikerne blev agtet for bare 30 år siden, er begge bejlere til statsministerposten blevet revet rundt i mediemaskinen. Dermed ikke sagt, at Lars Løkke Rasmussen har båret sig smart ad eller fortjener topkarakter i personlig integritet. I en tid, hvor medierne entydigt går efter manden frem for bolden, gør han det let for medierne at tegne billedet af en mand, der bare ikke kan ’lade være’. Også når det rimer dårligt på de jævne landmandskår og den jyske snusfornuft, som Venstre foregiver at repræsentere. Men billedet af ham som umådeholden levemand fanger slet ikke dybden af Løkke – som dybt ideologisk Venstre-kriger. Sagerne om overbetaling af privathospitaler, massiv satsning på nulvækst, sænkning af danske lønninger, samt våde drømme om privatisering er velfærden er langt mere sigende.

Alt i alt bliver Løkke næppe skiftet ud i næste uge. Dertil er modkandidaterne for splittede og kritikken entydigt personlig – den mangler politisk kant. Og selv hvis det skulle ske, ville det være af de forkerte årsager: indkøb af jakkesæt frem for ideologisk undergravning af velfærdssamfundet. 

Henrik Day Poulsen, psykiater, ph.d. og blogger på b.dk

Er Løkke hot eller not? I Venstres bagland er han lige så hot som et dobbeltradet jakkesæt fra 1990erne. VUs formand Jens Husted har med stor pli døbt baglandet Sønder Røv og fører dermed arrogancen fra Venstres partitop videre. Og netop arrogancen er kernen af Løkkes Odysse af ulykker. Ikke medierne.

Venstre har modsat mange andre partier den fordel, at både lægen i Holte, arbejdsmanden på vestegnen og bondemanden i Skjern stemmer på partiet. Når store dele af partiet føler, at nok er nok, skal man lytte. Sønder Røv kunne jo tænkes at stemme på DF ved næste valg! Hov, lille Husted. Den havde du vist lige overset.

Løkke har nu opbrugt hele turhæftet til statsministerposten. Hvis Løkke ville V det godt, trak han sig omgående. V må indse, at der må foretages en radikal operation. Thorning udskriver ikke valg nu, for så bliver DF landets største parti. Kristian Jensen er sympatisk, men mangler karisma. Løkkes efterfølger skal kunne slå både Thorning og Thuesen Dahl. Derfor er Inger Støjberg Venstres redning. V har svært ved at appellere til kvindelige vælgere. Støjberg har enorm karisma og har været 100 pct. loyal over for Løkke. Derfor kan hun samle partiet.

Eva Agnete Selsing, filosof og Groft sagt skribent på Berlingske

Det, vi er vidner til i forhold til Lars Løkke Rasmussen, er en form for hysterisk cirkus med sære optrædener af både journalister og bagland. At manden bliver bedt af sit parti om at ekvipere sig passende – ikke mindst for at matche Gucci-Helle – og efterfølgende gør det, skal man være ret småtskåren for at flippe ud over. Politik handler også om visuel fremtoning, og da Løkke ikke kan gøre så meget ved sin mådelige højde og hyggelige udseende i øvrigt, kan en pæn jakke trods alt hjælpe lidt. GGGI-sagen var en farce, en sag helt uden substans, så den vil jeg ikke engang anerkende som noget, der er relevant for Løkkes situation i dag.

Kristian Jensen vil sikkert være en udmærket leder af Venstre – og hans tid skal nok komme. Men det vil være tegn på en kollektiv karakterbrist i partiet, hvis Løkke ryger på dette – en ikke-sag, der følger andre ikke-sager. Det siger i virkeligheden mere om baglandet og dets integritet, hvis de ikke kan klare presset. Det svarer lidt til at tage mobberens parti, fordi man ikke vil være på taberens hold. Og den adfærd er lige frastødende, om den foregår i børnehaven eller på Christiansborg. Der er simpelthen nogle mennesker i Venstre, der skal anskaffe sig en rygrad.