Lidt før midnat kunne Mette Frederiksen præsentere et 18 sider langt dokument – men noget vigtigt mangler

Dagens overblik: Der er landet en politisk »forståelse«, som nu kan danne grundlag for en ny regering. Nye job er i udsigt til Mette Frederiksens tro væbnere. Og så er en bestemt politikers mor sikkert rigtig glad for aftalen, så hun kan få flyttet nogle sandsække. Hele dit politiske overblik her.

Nu kan Mette Frederiksen drage mod Dronningen for at nedsætte en ny regering. Men hun mangler en vigtig ingrediens.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

God-onsdag-morgen og velkommen til ugens tredje politiske morgenpost.

Vi kan ligeså godt tage fat på det: Denne morgen står i regeringsforhandlingernes tegn. Eller nu måske i virkeligheden mangel på samme.

For sent tirsdag aften kunne Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, nemlig tone frem for den fremmødte presse – denne lidt trætte morgenpostskribent inklusiv – for at fortælle, at hun var nået til enighed med sit parlamentariske grundlag.

Det består af Enhedslisten, de Radikale og SF, som alle var med hende foran Landstingssalen på Christiansborg.

Hele aftenen havde der været lagt i kakkelovnen til en spændende aften, og politiske journalister kunne undervejs holde sig beskæftiget med en billedanalyse af Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skippers, sociale medieaktivitet.

Klokken 23.54 åbnede dørene til Landstingssalen så, og ud kom de fire partier med et 18 sider langt dokument med navnet »Retfærdig retning for Danmark«, og som partierne kaldte en »politisk forståelse«. Det er således ikke et regeringsgrundlag, og et sådan vil heller ikke foreligge, sagde Mette Frederiksen, der som 41-årig står til at blive den yngste statsminister nogensinde.

Se Mette Frederiksens forvandling fra 24-årigt folketingsmedlem til Danmarks yngste statsminister nogensinde:

 

I aftalen fremgår det bl.a., at der skal indføres minimumsnormeringer i landets daginstitutioner, at det nye Udrejsecenter Lindholm bliver droppet, og at de afviste asylansøgere, der bor på Udrejsecenter Sjælsmark med deres børn, skal placeres et andet sted.

Partiene vil desuden afskaffe uddannelsesloftet og omprioriteringsbidraget, reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2020, så Danmark kan overholde sin del af Paris-aftalen – noget, som Mette Frederiksen kalder »absolut den sværeste opgave«, den nye regering har stillet sig selv, skriver Berlingske.

Det er et mål, som klimaeksperter i Berlingske i sidste uge kritiserede, fordi det ville blive svært at nå, og pengene faktisk i klimaets navn var givet bedre ud andre steder.

Hvis du vil have et fuldt overblik over indholdet i de 18 sider, kan du finde det hos Berlingske her.

Og her kan du læse, hvad partierne siger om aftalen.

Jyllands-Posten har desuden samlet et overblik til dig her.

Ekstra Bladet har sat fokus på, at børnene skal ud af Udrejsecenter Sjælsmark og skriver, at der dermed er faldet afgørende symbolpolitiske indrømmelser til de røde partier fra Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

Få overblikket - hver dag


Politisk morgenpost giver dig dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Op til folketingsvalg kan der komme flere daglige opdateringer med de seneste opdateringer om dette. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Hvor skal pengene komme fra? Shh...

Der er dog et vigtigt element, der udestår i aftalen: Det er uklart, hvor finanseringen til de mange tiltag skal komme fra, skriver Berlingske, der har stillet Mette Frederiksen følgende spørgsmål:

Er den 18 sider lange politiske forståelse mellem jer finansieret krone for krone?

»Nej, det er den selvfølgelig ikke, for det her er et papir, der afspejler fire års prioritering. Så finansering vil følge med reform for reform, beslutning for beslutning og finanslov for finanslov,« svarede S-formanden.

En del af finanseringen vil dog bl.a. komme fra skattestigninger, forklarede Mette Frederiksen. Men adspurgt om, hvilke skattestigninger danskerne kan forvente, lød det:

»Vi har ikke et fuldt katalog, men jeg er af den klare overbevisning, at vi ikke skal sætte skatten op på arbejde – det kommer vi ikke til. Et af de eksempler, jeg kan give, er på arveområdet. Der venter en finanslov rundt om hjørnet, og de prioriteringer, vi gerne vil have, skal finansieres krone til krone.«

Det kan du læse her.

Måske den første politiske analyse om aftalen ...

... står Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, for. Han skriver, at der nu venter »en ny politisk virkelighed med flere store bump på vejen. Det første kan meget vel blive et farvel til valgløftet om differentieret pensionsalder.

»Den i flere uger mytiske aftaletekst rummer nemlig kun alt det, partierne er enige om, mens alle uenighederne behørigt er undladt. Flere bump på vejen vil derfor hurtigt se dagens lys. Tag Socialdemokratiets største valgløfte om en differentieret pensionsalder, som ikke nævnes, og som R-leder Morten Østergaard ikke har lyst til at lægge stemmer til,« skriver Anders Bæksgaard:

»Tag finansieringen af en ny klimaindsats, som heller ikke nævnes.«

Du kan læse hele analysen her.

Så kan de sandsække (endelig) blive flyttet

Ud over stort set resten af den danske befolkning er der i hvert fald én, der bliver begejstret for at høre, at hendes søn er færdig med de der regeringsforhandlinger.

Således lagde gruppeformand for SF Jacob Mark følgende op på Twitter i går, da forhandlingerne endnu ikke var ovre:

Og hun blev da også glad, da aftalen endelig var på plads, kunne han berette:

Opråb til Mette Frederiksen

Vi bliver ved forhandlingerne, men går videre til et opråb fra topchef Kim Fausing i Danmarks største industrivirksomhed, Danfoss. Han ser nemlig med stigende bekymring på fremtiden, skriver Berlingske.

Kim Fausing opfordrer den kommende socialdemokratiske regering til at holde fokus på ikke at forringe rammevilkårene for danske virksomheder, men tværtimod skabe bedre vilkår.

Forringede rammevilkår vil kunne ende med at forstærke den økonomiske afmatning, som virksomhederne og Danmark formentlig står over for, og det betyder, at der bliver færre penge til både velfærd og udvikling af nye klimaløsninger, lyder det fra topchefen.

Du kan læse hele historien her.

Nye job

Regeringsforhandlingerne kan desuden betyde, at det ikke kun er ministerposter, der skal besættes. Således spås Mette Frederiksens tro væbnere allerede nu nye nøgleroller, skriver Berlingske.

Det drejer sig bl.a. om politisk ordfører Nicolai Wammen, pressechef Mads Brandstrup og Mette Frederiksens særlige rådigver og Socialdemokratiets stabschef, Martin Rossen.

Det kan du læse mere om her.

Det sker i dag

9.00: De Radikale holder pressemøde
Den radikale leder, Morten Østergaard, og partiets nummer to, Sofie Carsten Nielsen, holder pressemøde i Bibliotekshaven ved Christiansborg for at kommentere nattens aftale.

14.30: Mette Frederiksen går til Dronningen
S-formand Mette Frederiksen skal til Amalienborg i dag klokken 14.30 for at meddele, at hun nu kan danne regering. Afgående statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal også en tur forbi Hendes Majestæt for at takke af.