Lidegaard: Vores fattigdomsbekæmpelse er under pres

Der er behov for at øge den danske ulandsbistand, understreger de Radikale og SF, efter nye tal viser, at den danske hjælp til verdens fattigste skrumper.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske fattigdomsbekæmpelse er under pres, og der er et stigende behov for mere udviklingsbistand.

Det understreger udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter nye tal i Jyllands-Posten viser, at en stor andel af den danske ulandsbistand ikke går til bekæmpelse af fattigdom i verdens fattigste lande, men til at modtage flygtninge i Danmark. Helt konkret går 6-8 af de godt 17 milliarder kroner, som Danmark giver i ulandsbistand, til flygtningearbejdet herhjemme. Det bekymrer udenrigsministeren:

»Vores fattigdomsbekæmpelse er under pres. Vi risikerer at havne i en ond cirkel, hvor vi bruger flere og flere penge på at bekæmpe symptomerne, samtidig med at vi ikke får gjort noget ved årsagerne til, at så mange flygter,« siger Martin Lidegaard til Berlingske Nyhedsbureau.

Også SFs udviklingsordfører, Trine Pertou Mach (SF), finder udviklingen bekymrende og understreger, at der er behov for at øge andelen af danske ulandsbistandskroner:

»For mig er det store mål fortsat en udviklingsbistand på en procent og så en ekstra halv procent til de store globale udfordringer med klimaforandringer og miljøproblemer, men nu må vi simpelthen få stoppet den her langsomme udhuling af vores globale indsats for at løse globale problemer.«

Ifølge Martin Lidegaard er det paradoksalt, at blå blok ønsker at skære i udviklingsbistanden:

»Hvis vi begynder at skære ned på den indsats, så får vi jo aldrig bugt med fattigdommen og konflikterne i verden. Derfor må jeg sige, at det er historisk dårlig timing, når Venstre og hele blå blok ønsker at skære i udviklingsbistanden. Jeg håber, at enhver kan se, at der faktisk er brug for det stik modsatte.«

Udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) understreger over for Jyllands-Posten, at Danmark med Venstres forslag fortsat vil overholde FNs overordnede mål om at give 0,7 procent af vores bruttonationalindkomst i bistand.