Lidegaard under pres i sag om dødstruet aktivist

Seks organisationer beder udenrigsminister Martin Lidegaard om et møde i morgen i sagen om den livstidsfængslede, dansk-bahrainske aktivist, der er døden nær i ny sultestrejke.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire menneskerettighedsorganisationer, Dansk PEN og International Media Support har anmodet udenrigsminister Martin Lidegaard (R) om et hastemøde for at få ham til at komme den dansk-bahrainske aktivist, Abdulhadi al-Khawaja til undsætning. Al-Khawaja afsoner på tredje år en livstidsdom i et fængsel i Bahrains hovedstad Manama, hvor kongedømmet anklager ham for forsøg på at vælte regimet.

I brevet til Martin Lidegaard skriver de seks organisationer, der også tæller Amnesty International og Human Rights Watch, at al-Khawaja ifølge læger, der tilser ham, risikerer at dø inden for kort tid. Det skyldes, at aktivisten, der har dansk statsborgerskab efter 12 år i Danmark som politisk flygtning, for en uge side genoptog sin sultestrejke.

I forvejen er hans helbred stærkt svækket efter en flere måneder lang sultestrejke i 2012 og efter den tortur, som al-Khawaja ifølge en uafhængig rapport har været udsat for i de bahrainske myndigheders varetægt.

Organisationerne skriver også til den danske udenrigsminister, at de gerne »vil diskutere de specifikke skridt, der kan tages for at sikre en løsning og al-Khawajas løsladelse fra fængslet.«

Styret i Bahrain har med opbakning fra Saudi-Arabien og de andre stater på den arabiske halvø blankt afvist Danmarks krav om at få al-Khawaja udleveret til Danmark.