Lidegaard støtter Georgiens kurs med Europa

Georgien er presset af Rusland, men nærmer sig alligevel Europa. Det kvitterer udenrigsminister Martin Lidegaard for med et besøg i landet sammen med sin svenske og polske kollega.

Tirsdag rejser udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til Georgien med sine kolleger fra Sverige og Polen, og det er et besøg, der skal vise opbakning til landets proeuropæiske kurs.

Georgien ligger klemt mellem Rusland og Europa, men har gennem de seneste år nærmet sig Europa, og det er vigtigt at bakke op om, understreger den danske udenrigsminister.

»Georgien er et af de randlande, der ligger lige mellem Rusland og EU, og som bevæger sig i europæisk retning, men som også bliver chikaneret og forstyrret af Rusland. Derfor er der grund til at vise vores støtte og også rejse pegefingeren over for de områder, hvor Georgien stadigvæk kan gøre det bedre - især på retsområdet,« siger Martin Lidegaard til Berlingske Nyhedsbureau.

Udenrigsministrene rejser til hovedstaden Tbilisi, og det er tredje gang på bare et år, at Martin Lidegaard befinder sig på georgisk grund.

Georgien blev i foråret sidste år udnævnt som nyt prioritetsland under den danske naboskabsstrategi, og samtidig er samarbejdet med EU blevet styrket.

»Og vi vil gerne honorere landets stædige fastholden af sin europæiske kurs trods pres og straffeaktioner fra Rusland,« siger Martin Lidegaard.

Den danske, den svenske og den polske udenrigsminister skal mødes med både regeringen, oppositionen og repræsentanter for civilsamfundet i Georgien, der grænser op til blandt andet Rusland og Tyrkiet.

»Besøget er en klar understregning af Georgiens store betydning for Danmark og EU. Georgien er et særligt land, fordi et meget stort flertal af befolkningen ønsker at nærme sig Europa og ønsker at nærme sig vores europæiske standarder. Og skiftende regeringer har også ønsket at arbejde målrettet med de reformer, der skal til for at kunne handle mere med EU,« siger Martin Lidegaard.

Men ud over at give deres opbakning til georgierne vil de tre europæiske udenrigsministre også påpege, at der er områder, hvor der er brug for forbedringer.

Martin Lidegaard understreger især den politiske indblanding i retsvæsenet og det store antal sigtelser og fængslinger af oppositionspolitikere som et problem.

»Der er mange af de lande, der er klemt mellem Rusland og Europa, hvor der er politisk ustabilitet, og hvor man bekriger hinanden så hårdt, at politik herhjemme kommer til at virke som en ren legestue. Og man har også seriøse problemer med retspraksis, hvor man fængsler folk, som ikke burde fængsles, og holder dem varetægtsfængslet i alt for lang tid,« siger udenrigsministeren, inden han konstaterer:

»Men det store billede er, at de er på vej.«

I juni sidste år indgik Georgien en associeringsaftale med EU, der blandt andet har givet georgierne større forpligtelser til at styrke retsstatsprincipper og sikre en adskillelse af den udøvende og den dømmende magt.