Lidegaard: Pind sætter Danmark på spil

Der er for meget tropehjelm og frihedsminister over Venstres udenrigs­ordfører, mener udenrigsministeren.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R), tilbageviser Søren Pinds påstande. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) advarer mod Søren Pinds tilgang til udenrigs­politikken. Han er enig med ham i, at vestlige værdier er under pres rundt om i verden.

»Men jeg er helt uenig i vurderingen af, hvad vi skal gøre ved det. Jeg ønsker ikke at rejse rundt i verden med tropehjelm og titlen friheds-udenrigsminister,« siger han i en skriftlig kommentar til Berlingske og tilføjer:»For mig er der ingen modsætning mellem værdipolitik og realpolitik. Tværtimod er en effektiv realpolitik Danmarks bedste chance for at påvirke den nye verdensorden i retning af vores værdier og interesser. Kun ved at indgå i en direkte og kritisk dialog med de nye stærke økonomier kan vi gøre os håb om at påvirke deres valg i vores retning.«

Udenrigsministeren afviser samtidig kritikken af Danmarks kurs over for Kina.

»I Kina har vi gennem godt samarbejde fået reel indflydelse på så forskellige områder som strafferetsplejen og energi­politikken – og samtidig baner vi vej for dansk erhvervsliv. Der er meget – både politisk og økonomisk – på spil for Danmark, hvis man vælger Pinds kurs. Det vil jeg advare imod – og så virker det jo lidt mærkeligt at annoncere sig selv som friheds­minister for en humanitær stormagt, når man går til valg på at skære dybt i bistanden,« skriver Martin Lidegaard.