Lidegaard: Pengestrømmen til Islamisk Stat skal standses

Islamisk Stat forsøger blandt andet at konsolidere sin magt gennem oliesalg og en effektiv propagandamaskine. Men det vil kernekoalitionen nu sætte hårdt ind over for, fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard.

Foto: Thomas Lekfeldt. Udenrigsminister Martin Lidegaard
Læs mere
Fold sammen

Når terrororganisationen Islamisk Stat kan opretholde kontrollen over væsentlige områder i Syrien og Irak, skyldes det især en kontinuerlig tilgang af store pengesummer - blandt andet via erobringer af syriske oliefelter.

Og derfor har den amerikansk-ledede kernekoalition, som Danmark er en del af, på et møde i London torsdag vedtaget at nedsætte fem arbejdsgrupper, som blandt andet skal undersøge, hvordan koalitionen mest effektivt kan få stoppet finansieringen af Islamisk Stat (IS). Det fortæller udenrigsminister Martin Lidegaard (R) efter mødet, hvor 20 udenrigsministre deltog.

»Det har været et godt møde, hvor vi er blevet enige om, at selv om det er lykkedes at stoppe ISIL, (en anden benævnelse for IS, red.) er der stadig lang vej igen, til vi har slået ISIL. Og derfor er vi i dag blevet enige om, at vi nedsætter en række arbejdsgrupper, der skal intensivere kampen mod ISIL inden for områder som at stoppe finansieringen, stoppe tilgangen af foreign fighters fra vores breddegrader og også bekæmpe den propaganda, ISIL laver,« siger Martin Lidegaard.

Rent praktisk har landene nedsat fem arbejdsgrupper bestående af forskellige nationer, som blandt skal finde ud, hvor man kan standse finansieringen ved at undgå hvidvaskning af penge, bekæmpe illegalt salg og stoppe salget af olie.

Desuden skal en arbejdsgruppe bekæmpe den massive IS-propaganda på nettet, der har stort held med at rekruttere frustrerede sunni-muslimer, som har oplevet mange års undertrykkelse.

»Så der er mange ting at tage fat på. Men alle lande er klar over, at hvis ikke man får stoppet tilgangen af penge til organisationen, bliver det svært at stoppe dem,« siger udenrigsministeren og kalder mødets udfald »stærkt, samlet set«.

Den danske udenrigsminister havde i lighed med flere af sine kolleger også en bøn med til Iraks premierminister, Haider al-Abad: Irakerne skal blive i stand til både militært og samfundsmæssigt at inkludere de sunni-muslimske grupper, der under skiftende irakiske regeringer er blevet holdt uden for af det shia-muslimske flertal.

»Det var en pointe, som premierministeren tog med sig hjem. Jeg var selv en af dem, som var meget direkte i forhold til det. Og premierministeren svarede, at han var klar over det, og at han også gerne vil samarbejde. Men han sagde også, at han har brug for hjælp - ikke mindst fra de regionale stormagter, som i øjeblikket har lidt svært ved at give den opbakning, der skal til for, at det kan lykkes for regeringen i Bagdad,« siger Martin Lidegaard.

Efter mødet, der var arrangeret af den britiske udenrigsminister, Phillip Hammond, og den amerikanske John Kerry, fastslår sidstnævnte, at det er lykkedes at slå Islamisk Stats fremmarch tilbage i Irak, og at våben til regeringsstyrkerne er på vej.

»Landtropper, der støttes af næsten 2.000 luftangreb, har nu inddæmmet omkring 700 kvadratkilometer,« siger John Kerry og tilføjer, at de irakiske styrker »meget, meget snart« vil modtage en stor mængde amerikanske M16-rifler.