Lidegaard på klimatogt i Sydafrika

Når udenrigsminister Martin Lidegaard torsdag mødes med afrikanske og nordiske ministerkolleger i Sydafrika, er sikkerhed og især klima på dagsordenen.

Læs mere
Fold sammen

Sydafrika er et land i vækst, og det skal føres på rette spor, når det handler om at investere i vedvarende energi. Sådan lyder det fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der torsdag mødes med nordiske og afrikanske kolleger til et nordisk-afrikansk udenrigsminister i Sydafrika.

Han vil bruge mødet til at diskutere sikkerhed og terrorisme, men også i høj grad det klimatopmøde, der skal være i slutningen af året.

»Jeg håber på, at vi kan lave en strategisk alliance med de afrikanske lande og EU om, at det altså denne gang skal lykkes at lave en international, global aftale om klimaet,« siger Martin Lidegaard.

I mange år har de nordiske landes engagement i Afrika især handlet om at reducere fattigdom, styrke demokrati, løse konflikter og skabe et bedre handels- og investeringsklima. Men nu er det på tide at tage skridtet videre, understreger Martin Lidegaard. Fremover bør der derfor især være fokus på, hvordan man gør væksten bæredygtig, mener han.

»Det er helt afgørende, hvordan lande som Sydafrika og andre afrikanske lande kan blive ved med at vokse i deres økonomi. Det har de brug for, for der er mange fattige mennesker hernede. Men de skal gøre det på en mere bæredygtig måde, end vi gjorde det,« siger ministeren, der i øvrigt selv er tidligere klimaminister.

Ifølge Martin Lidegaard er der en »enorm interesse« fra blandt andet Sydafrika til at lære af de danske erfaringer inden for eksempelvis vindenergi. At føre Sydafrika og andre af verdens vækstøkonomier som Kina og Brasilien i en grønne retning er også til gavn for danske virksomheder. Og allerede i 2013 blev der da også lavet en aftale mellem Danmark og Sydafrika om at reducere udledningen af drivhusgasser ved at tilføre mere vindenergi til Sydafrikas elforsyning.

»Og vi skal selvfølgelig være klar til at levere den viden og det samarbejde, mod at de til gengæld vil forpligtige sig til at lave en mere klimavenlig udvikling, end vi kunne præstere. Og det partnerskab kommer vi til at drøfte i dag (torsdag, red.),« siger Martin Lidegaard.

Afrika har over de seneste ti år oplevet en gennemsnitlig økonomisk vækst på over fem procent om året. På trods af det afrikanske vækstpotentiale er der dog fortsat mange udfordringer på vejen til en grøn vækst, blandt andet en mangelfuld infrastruktur, ulige fordeling og massiv ungdomsarbejdsløshed.