Lidegaard om millionbidrag: Vi skal sikre, at IS-folk ryger bag tremmer

Som led i kampen mod Islamisk Stat giver Danmark syv millioner kroner til at dokumentere terrorbevægelsens forbrydelser. Det fortæller udenrigsminister Martin Lidegaard, som torsdag deltager i et statusmøde i London med koalitionen mod IS.

Foto: STRINGER.
Læs mere
Fold sammen

Det står krystalklart, at terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) ikke kan bekæmpes med militære midler alene. Der skal også juridiske midler til. Det fortæller udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der torsdag deltager i et møde i London, hvor koalitionen af lande mod IS gør status.

»Vores konkrete bidrag vil være, at vi har besluttet at give syv millioner kroner til at indsamle dokumentation og beviser for de uhyrlige overgreb, som ISIL (en anden betegnelse for Islamisk Stat, red.) begår. Idéen med vores bidrag er, at hvis de mennesker, der begår uhyrligheder i dag, er klar over, at de bliver stillet til ansvar, når krigen er ovre, så vil det kunne have en præventiv effekt,« siger Martin Lidegaard.

»Vi ved jo allesammen, at der bliver begået uhyrlige overgreb ikke mindst på børn og kvinder hver dag. Problemet er, at det også skal kunne holde i en retssag bagefter, hvis man skal kunne få folk bag tremmer,« tilføjer han.

I det hele taget bliver fokus på torsdagens møde, hvad koalitionen kan gøre for at supplere dens militære indsatser med politiske indsatser, fortæller Martin Lidegaard:

»Situationen i Irak er den, at den gode nyhed er, at vi har fået stoppet ISILs fremgang. Men den dårlige nyhed er, at vi ikke rigtigt har fået trængt dem tilbage. Det kræver, at den irakiske regering får hæren til at fungere, og det kræver igen, at der kommer styr på de politiske grupperinger inde i Irak,« siger han.

Martin Lidegaards budskab på torsdagens møde bliver derfor, at der er brug for, at den irakiske regering i endnu højere grad sørger for at få inkluderet alle befolkningsgrupperne, altså både kurderne, shiamuslimerne og ikke mindst sunnimuslimerne.

For skal man koge det helt ned, er udfordringen, at der fortsat er stor skepsis blandt de sunnimuslimske grupperinger i forhold til, om regeringen i Bagdad vil respektere dem og undlade at undertrykke dem, når Islamisk Stat forlader områderne, forklarer Martin Lidegaard:

»Hvis vi kan få de sunnimuslimske befolkningsgrupper i Irak til at gå imod ISIL i stedet for stiltiende eller aktivt at støtte dem, så har vi ISIL ude af Irak i løbet af kort tid. Kan vi derimod ikke få omvendt sunnimuslimerne, så bliver det meget svært,« siger han og uddyber:

»Vores problem er, at sidste gang, vi forlod Irak, der lovede vi sunnimuslimerne, at det shiamuslimske flertal ikke ville undertrykke dem. Det løfte holdt den irakiske regering ikke, og derfor er sunnimuslimerne meget skeptiske over for, om det er bedst at have ISIL eller bedst at have den nuværende regering.«

Den USA-ledet koalition, som Danmark er en del af, har kastet omkring 5.000 bomber mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.