Lidegaard og Obama mødes i Det Hvide Hus efter terrorangreb

Udenrigsministeren mødes med sin amerikanske kollega efter terrorangreb i København.

Udenrigsminister Martin Lidegaard under et debatmøde på Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Den danske udenrigsminister rejser onsdag til Washington for at deltage i en større konference om at forhindre terrorisme.

Det bekræfter Udenrigsministeriet overfor Berlingske.

På mødet arrangeret af Det Hvide Hus skal Martin Lidegaard blandt andet mødes med sin amerikanske kollega John Kerry.

Den amerikanske præsident Barack Obama og videpræsident Joe Biden deltager også i mødet, men det er ikke sikkert, at udenrigsministeren skal mødes med den øverste ledelse i Det Hvide Hus.

Ændret planer

Egentlig var det planen, at justitsminister Mette Frederiksen (S) skulle have deltaget i mødet i Det Hvide Hus, men efter terrorangrebet mod København er planerne i sidste øjeblik ændret.

Mandag aften talte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i telefon med Obama om netop den kommende konference om terror, bekræfter Det Hvide Hus.

På mødet vil amerikanerne diskutere, hvordan især præster, imamer, skolelærere, sundhedspersonale og lokale ledere kan være med til at modvirke radikalisering og terror.

Den aarhusianske borgmester Jacob Bundsgaard (S) deltager også i konferencen, hvor han skal fortælle om erfaringerne fra Aarhus.

Langsigtede planer

En højtstående embedsmand i Det Hvide Hus oplyser overfor en række journalister, at Det Hvide Hus håber, at mødet kan være med til at stoppe angreb som det netop overståede i København.

»Men jeg tror, at vi må være realistiske i forhold til, at dette er en langsigtet investering,« siger den højtstående embedsmand og understreger, at ‘investeringen’ vil foregå på »mange forskellige niveauer«.

To blev i weekenden dræbt i København, da en 22-årig formodet gerningsmand skød ved Krudttønden på Østerbro og nær den jødiske synagoge i Krystalgade. Den 22-årig blev efterfølgende skudt og dræbt af politiet.