Lidegaard: Ikke politisk motiv bag GGGI-sag

Udenrigsminister Martin Lidegaard afviser, at tre embedsmænd i Udenrigsministeriet havde noget motiv til ikke at oplyse tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach om rejsereglerne i GGGI.

De Radikales tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach er mandag efter regeringsrokaden blevet valgt som ny gruppeformand for partiet i Folketinget. BV.: Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der lå ikke noget politisk motiv bag, da tre embedsmænd i Udenrigsministeriet ikke rettidigt underrettede tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach (R) om de urigtige oplysninger vedrørende GGGIs rejseregler. Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter det torsdag står klart, at de tre ikke vil blive straffet yderligere for at have begået tjenesteforseelser.

Sagen kostede Christian Friis Bach (R) jobbet som minister sidste år.

»Der er ikke noget i den undersøgelse, der nu er lavet, der har ikke kunnet konkludere, at der skulle ligge noget egentlig motiv bag. Heller ikke noget politisk motiv,« siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Derimod er der tale om en blanding af mangelfuld sagsbehandling, forkerte prioriteringer og misforståelser.

»Vi har bedt en uafhængig instans om at undersøge sagen og finde et passende sanktionsniveau. Og det er alvorlige skridt, der er taget overfor de her tjenestemænd, og vi følger selvfølgelig den indstilling, vi har fået,« siger Martin Lidegaard.

Efter Christian Friis Bach trak sig som minister, iværksatte Udenrigsministeriet en undersøgelse af forløbet omkring GGGIs rejseregler, der mundede ud i en redegørelse. På den baggrund blev det besluttet at indlede tjenstlige forhør af de tre omtalte embedsmænd med landsdommer Henrik Bitsch som forhørsleder. Og det er så den, der nu er afsluttet.

Den ene embedsmand får kritik for ikke rettidigt at have underrettet departementschefen og/eller ministeren om de urigtige oplysninger vedrørende GGGIs rejseregler. Den pågældende vil dog ikke blive mødt med sanktioner, da vedkommende allerede har skiftet stilling.

De to andre tjenestemænd beholder deres job, men får en advarsel for henholdsvis ikke at gennemføre tilstrækkelige undersøgelser af forhold omkring vedtagelsen af GGGIs rejseudgiftspolitik og for ikke at have gjort nok for at informere departementschefen om de fejlagtige oplysninger omkring vedtagelsen af GGGIs rejseudgiftspolitik.

Men det er kun konklusionen, og ikke hele redegørelsen, som offentligheden har adgang til. Det kan nemlig kun ske, hvis alle tre embedsmænd selv samtykker, og det har de ikke gjort.

»Jeg har ingen holdning til, om de bør give samtykke til at hele redegørelsen fremlægges. Jeg vil gerne være så åben som overhovedet muligt indenfor lovens rammer,« siger Martin Lidegaard.