Lidegaard: Det er så forfærdeligt, at jeg savner ord

Udenrigsminister Martin Lidegaard er forfærdet over attentatet mod det franske magasin Charlie Hebdo onsdag. Det understreger vigtigheden af kampen for ytringsfrihed, siger han.

Udenrigsminister Martin Lidegaard er forfærdet over attentatet mod det franske magasin Charlie Hebdo onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Det er en »forfærdet«, dansk udenrigsminister, der ligesom resten af verden onsdag forsøger at begribe det voldsomme attentat mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo i Paris.

Martin Lidegaard (R) kalder angrebet for forfærdeligt.

»Jeg er forfærdet over det angreb, der har fundet sted, og jeg tager på det allerkraftigste afstand. Det er et angreb, der rammer ofrene og familierne og i sidste ende Frankrig, Europa og resten af verden i kampen for ytringsfrihed, der ikke bliver mindre vigtig efter det her,« siger udenrigsministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

12 meldes foreløbigt dræbt i attentatet, der fandt sted kort før middag onsdag. Charlie Hebdo har markeret sig som en af frontløberne i kampen for ytringsfrihed og har flere gange karikeret religiøse grupperinger på magasinets forside og generelt i bladets satiretegninger. Og den slags skal alle stå fast på at fortsætte med, mener Martin Lidegaard.

»Vi skal insistere på at bevare vores ytringsfrihed. Hvis vi lader angrebet få indflydelse på vores måde at have demokrati på, så vinder de aggressive og dem, der vil demokratiet til livs,« siger Martin Lidegaard.

Magasinet var blandt de udenlandske medier, der genoptrykte Jyllands-Postens omdiskuterede Muhammed-tegninger i 2006. De seneste år har Jyllands-Posten såvel som en række andre danske medier øget sikkerheden betragteligt, og derfor gør angrebet også særlig indtryk, siger udenrigsministeren.

»Det gør et ekstra indtryk på os i Danmark, fordi vi har medier, der arbejder under beskyttelse. Det er chokerende, at det kan komme så vidt, og derfor bliver vi nødt til at stå sammen om at bekæmpe den her form for ugerninger, og det gør vi bevidst ved at bevare vores åbenhed, demokrati og ytringsfrihed,« siger Martin Lidegaard, der ikke lægger skjul på, at han er chokeret over onsdagens angreb.

»Det er så forfærdeligt, at man savner ord,« konstaterer han.