Lidegaard: Det bliver dyrt, hvis vi ikke gør noget

Klima- og energiministeren bekræfter, at man ikke har planer om at indføre roadpricing eller fjerne kørselsfradrag, men understreger, at det er nødvendigt at »gøre noget« for at reducere CO2-udledningen herhjemme.

Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bil-elskende danskere kan - i hvert fald et stykke ad vejen - ånde lettet op. Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) gentager i et interview med TV 2 Nyhederne tirsdag aften, at regeringen ikke har planer om at indføre roadpricing, fjerne befordringsfradraget, nedsætte hastigheden på motorvejene eller hæve benzinpriserne i forbindelse med den klimaplan, ministeren præsenterer onsdag.

»Vi har fået regnet på næsten 80 mulige måder at gøre det på, så vi kan gøre det på de bedste måder. Vi regner med at indgå i en stærk dialog med erhvervslivet og civilsamfundet om, hvad der er den bedste vej frem,« siger Martin Lidegaard til TV 2.

»Vi taler om, hvad det vil koste at gøre noget, men regningen for ikke at gøre noget er betydeligt større,« siger han.

En gruppe embedsmænd har udarbejdet et idékatalog for regeringen, som indeholder 78 forslag til tiltag, der kan have positiv indvirkning på belastningen af klimaet. Klimaplanen skal sikre, at Danmark reducerer sin CO2-udledning med 40 procent i 2020, og den fokuserer blandt andet på transport og landbrug. Nogle af forslagene går blandt andet på at nedsætte hastigheden på motorveje og hæve benzinpriserne. Men det har regeringen altså ikke planer om, lyder det fra ministeren.

»Jeg vil gerne berolige danskerne og sige, at når vi gør det på denne her måde, er det for at få en åben dialog om, hvordan vi gør det på den bedste måde. Bilisterne er fredet på den måde, at vi ikke har planer om ekstra afgifter, men det kan være, at man skal lære at køre mere effektivt, når man tager en køreprøve,« siger Martin Lidegaard.

Klima- og energiministeren præsenterer regeringens klimaplan onsdag klokken 9.30.