Lidegaard: Blåt EU-udspil er et knæfald for DF

Udenrigsminister Martin Lidegaard mener, at Venstre med den borgerlige EU-aftale foretager et markant kursskifte og lægger sig fladt ned for Dansk Folkeparti.

ARKIVFOTO. Kristian Thulesen Dahl og Lars Løkke Rasmussen i folketingssalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) beskylder de borgerlige partier for at gamble med Danmarks forhold til EU.

Det sker, efter blå blok i samlet flok har præsenteret et EU-udspil, hvor man blandt andet støtter Storbritanniens krav om en genforhandling af sit EU-medlemskab. Partierne vil desuden indføre optjeningsprincipper, der skal forhindre arbejdere fra andre EU-lande i at modtage danske velfærdsydelser efter kortere ophold i Danmark.

»Jeg opfatter det her som et markant kursskifte fra Venstres side. Det er et knæfald for Dansk Folkeparti, som sikkert skal fjerne den sidste sten for regeringsdeltagelse for Dansk Folkepartis side. Jeg må sige, at jeg synes, det er en høj pris, Venstre betaler,« siger Martin Lidegaard.

Han er enig i, at der er behov for justeringer.

»Vi er alle sammen enige om, at der er brug for justeringer i forhold til de her velfærdsydelser og den måde, vi håndterer dem på, men jeg troede også, at vi var enige om, at vi grundlæggende ikke ønsker at ændre på den frie bevægelighed i Europa,« siger han.

Om de ændringer, der kan komme på tale, siger udenrigsministeren:

»Det skal alt sammen ske inden for den frie bevægelighed, vi kender, og inden for den traktat, vi kender.«

Martin Lidegaard mener, at det borgerlige EU-udspil sender et forkert signal.

»Signalet er, at vi skal følge Storbritannien i tykt og tyndt. Jeg er med på at hjælpe Storbritannien, men ikke for enhver pris. Danmark tjener på og er helt afhængig af det indre marked i EU. Det er her, vi sælger vores varer, og danske virksomheder skriger på europæisk arbejdskraft, og hvis vi ødelægger det, bliver det rasende dyrt for Danmark,« siger udenrigsministeren.