Lidegaard besøger Ukraine forud for præsidentvalg

Præsidentvalget i Ukraine er historisk og afgørende, siger udenrigsminister Martin Lidegaard, som besøger Kiev forud for søndagens valg.

ARKIVFOTO 2014 af Martin Lidegaard. (Foto: David Leth Williams/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) rejser sammen med sin norske kollega, Børge Brende, fredag til Ukraines hovedstad, Kiev, i anledning af præsidentvalget i Ukraine søndag.

»Præsidentvalget i Ukraine er historisk og afgørende. Valget kommer forhåbentligt til at markere et nyt kapitel i landets historie og begyndelsen på en mere stabil fremtid, der omfatter alle ukrainere. Som situationen tydeligt viser, er det ikke en nem opgave. Vi vil under besøget vise vores klare politiske opbakning til det ukrainske folk og til afholdelsen af et frit, fair og ikke mindst fredeligt valg i Ukraine,« udtaler Martin Lidegaard i en skriftlig kommentar.

De to udenrigsministre forventes at mødes med regeringsrepræsentanter, præsidentkandidater og cheferne for OSCEs valgobservatørmission og monitoreringsmission i Kiev.

»Det er vigtigt for os begge at mødes og tale med de mennesker, der prøver at skabe et nyt og bedre Ukraine og drøfte, hvordan Danmark og Norge kan støtte en stabil og fredelig udvikling i landet,« siger Martin Lidegaard.

OSCE får ifølge den danske udenrigsminister en vigtig rolle i forhold til valgets forberedelse og afvikling - noget som Danmark ifølge ministeren »har støttet på flere måder«.

»Derudover medbringer vi også et klart budskab om behovet for forsoning, dialog og inklusion - ikke mindst behovet for en forfatningsreform, der skal bidrage til national samling om fremtidens Ukraine, som også sikrer beskyttelse af mindretal. Det er afgørende, at den kommende regering arbejder hurtigt videre med en reform af forfatningen,« siger Martin Lidegaard, som tilføjer, at besøget i Kiev samtidig er en markering af det tætte dansk-norske forhold og udenrigspolitiske samarbejde.

Også på fredag besøger Norges statsminister, Erna Solberg fra partiet Høyre, Helle Thorning-Schmidt (S) i København.