Liberalt fingeraftryk på regeringens asylaftale

Med ny asylaftale får asylansøgere bl.a. mulighed for at flytte ud af asylcentre efter seks måneder, hvis de selv kan finde og betale bolig.

Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen ventes i morgen at præsentere en stor asylaftale med Enhedslisten og Liberal Alliance.

Aftalen handler primært om at give asylansøgere mulighed for at flytte ud af landets asylcentre allerede efter seks måneder, og mens deres sag behandles. Og det kommer bl.a. til at forgå efter liberale principper.

- En del af aftalen bliver en liberal model, hvor man selv skal finde og finansiere en passende bolig. Mister man arbejdet og har ikke optjente midler fra arbejdsindtægten, bliver man nødt til at flytte tilbage igen, siger Simon Emil Ammitzbøll, Liberal Alliances integrationsordfører.

Han understreger, at en række betingelser skal være opfyldt for at flytte ud: Vedkommende skal have været i asylsystemet i seks måneder. Man skal samarbejde uforbeholdent med de danske myndigheder, især ved at give alle oplysninger og ikke modsætte sig hjemsendelse.

Helt udelukket er kriminelle, asylansøgere på tålt ophold samt asylansøgere, som undersøges i forhold til, hvor de egentlig hører til.

Samtidig skal boligen have en passende størrelse. Det betyder ifølge Simon Emil Ammitzbøll, at "en familie på seks personer ikke kan flytte ind i en mikroskopisk lejlighed." Og at gruppens vilkår forbedres markant.

- Det er en del af aftalen, som er helt fantastisk. Den, som kan og vil, får særlige muligheder, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Selve reglerne for, hvordan en person kan få asyl i Danmark ændres ikke.

Asylaftalen kommer i forlængelse af en rapport, som en arbejdsgruppe i Justitsministeriet præsenterede i sommer. Den anbefaler, at asylansøgere skal kunne komme ud og arbejde efter seks måneder.

Der er afsat i alt 286 millioner kroner til aftalen, som samlet set skal give en væsentlig forbedring af vilkårene for asylansøgere.

Ved udgangen af 2011 var der ifølge Justitsministeriet ca. 4.300 asylansøgere i det danske asylsystem. Ca. 3.000 af dem havde været her mere end seks måneder.