Liberale og socialister kræver afstemning om bankunion

Det kan have vidtgående konsekvenser for danskerne, hvis vi går med i EUs bankunion, advarer Enhedslisten og Liberal Alliance, der kraftigt opfordrer regeringen til at høre danskerne holdning.

Hvis Danmark går med i bankunionen, som regeringen anbefaler, risikerer danskerne at komme til at hæfte for uansvarlige sydeuropæiske banker.

Sådan lyder advarslen fra både Enhedslisten og Liberal Alliance, der begge kræver folkeafstemning om bankunionen.

»Bankunionen kan have meget vidtgående konsekvenser for danskerne. I sidste ende kan det betyde, at skatteborgerne her i Danmark skal betale for store europæiske banker, som går ned på grund af spekulationer i fremtidige finanskriser. Derfor bør danskerne spørges i en folkeafstemning,« siger EU-ordfører Nikolaj Villumsen (Ø) fra Enhedslisten.

Han bakkes op af sin ordførerkollega i Liberal Alliance, Mette Bock (LA).

»Derudover viste finanskrisen, at vi i Danmark allerede har et velfungerende system, og det skal ikke udfordres ved at gå med i det eksperiment, som bankunionen er. Erhvervsminister Henrik Sass Larsens argument om, at vi altid kan melde os ud igen, er simpelthen utroværdigt. Hvem tror dog på det,« spørger hun i en pressemeddelelse.

Analysen fra Økonomi- og Indenrigsministeriet og Erhvervs- og Vækstministeriet slår fast, at regeringen ikke behøver spørge danskerne om lov til at tilslutte Danmark til den fælles bankunion, fordi der ikke er tale om suverænitetsafgivelse. Den vurdering er Nikolaj Villumsen lodret uenig i.

»Jeg mener, der er klokkeklar tale om suverænitetsafgivelse. Folketinget vil blive sat uden for indflydelse ved fremtidige finanskriser. Det er en meget vidtgående beslutning, man ikke kan fjerne fra Folketinget uden at spørge danskerne først,« siger han og tilføjer:

»Det er dybt problematisk, hvis regeringen på denne måde vil liste mere magt til EU ud af bagdøren uden at spørge folket.«

Bankunionen indebærer blandt andet et europæisk banktilsyn, og at der over en årrække opbygges en fond på cirka 55 milliarder euro, der kan bruges til at afvikle nødlidende banker. Hverken Enhedslisten eller Liberal Alliance tror på argumentet om, at det vil kunne skærme mod fremtidige finanskriser.

»Jeg tror på ingen måde, at EU-bureaukrater er bedre til at regulere danske banker end vores Finanstilsyn har været indtil nu,« siger Nikolaj Villumsen.