Liberal tænketank: Vi savner konkrete reformmeldinger fra Løkke

Cepos roser Lars Løkke Rasmussens advarsel mod en reformpause. Men Venstre-formanden er nødt til at komme med konkrete bud på, hvor der skal reformeres, lyder det.

Arkivfoto: Cepos' cheføkonom Mads Lundby Hansen taler med Venstres næstformand Kristian Jensen under en vækstkonference. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det er både nyttigt og fornuftigt, at Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) i søndagens Jyllands-Posten advarer mod, at det økonomiske opsving kan blive kort, hvis ikke der sættes gang i reformerne.

Sådan lyder reaktionen fra den liberale tænketank Cepos, der roser Løkkes udmelding om, at der ikke er plads til en reformpause, selv om det ser ud til at gå godt i dansk økonomi.

»Jeg synes, det er rigtig nyttigt, at Løkke advarer mod en reformpause. Dansk økonomi har sandt at sige ikke været den hurtigste knallert på molen de seneste år, og når man kigger på udsigterne frem mod 2030, så kan OECD forudsige, at vi vil få den sjettelaveste økonomiske vækst ud af de 34 OECD-lande, og det er ikke tilfredsstillende. Derfor skal der gennemføres nogle reformer,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen til Berlingske Nyhedsbureau.

Det var en meget optimistisk regering, der i sidste uge præsenterede sit nye konvergensprogram, der spåede om fremgang i økonomien. Konvergensprogrammet tager pulsen på dansk økonomi og skal hvert år afleveres til EU, og dette års prognose fik regeringen til at opjustere vækstskønnet for 2015 fra 1,4 procent til 1,6 procent.

Det fik finansminister Bjarne Corydon (S) til at tale om »et lunefuldt forår« i dansk økonomi, og det er netop på den baggrund, at Venstre-formanden kommer med sin advarsel.

»Det giver basis for en advarsel. For min store bekymring er, at hvis vi ikke tænker os rigtig godt om, vil vi ikke være i stand til at gribe opsvinget og flyve højt og længe. Så risikerer vi at lave en maveplasker igen alt for hurtigt,« siger Lars Løkke Rasmussen til Jyllands-Posten.

Men selv om Cepos roser Løkke, savner den liberale tænketank konkrete bud på, hvor der med Venstre-formandens øjne skal reformeres, hvis ikke opsvinget skal ende med »en maveplasker«, som Løkke selv kalder det.

»Meldingen fra Løkke er god, men jeg kan samtidig godt savne, at der kommer nogle konkrete meldinger om, hvilke reformer der skal gennemføres. Løkke har sagt, at han vil gennemføre et nyt kontanthjælpsloft, og det er sådan set fint, men det er ikke nok,« siger Mads Lundby Hansen og fortsætter:

»Der er også brug for en dagpengereform, og så er der brug for reformer af efterløn og folkepension og endelig også en omfattende skattereform.«

Venstre og Lars Løkke Rasmussen er netop blevet kritiseret for ikke at ville præsentere et konkret bud på, hvor kontanthjælpsniveauet skal være, hvis partiet ender med regeringsmagten efter valget.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!