Liberal Alliances ubeskrevne blad

Christina Egelund er udset til at være kvinden, som skal skaffe Liberal Alliances en plads i Europa-Parlamentet. Men det kan blive en svær opgave for den ukendte kandidat.

Liberal Alliances spidskandidat til europaparlamentsvalget, Christiana Egelund, fotograferet på Christiansborg. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blå bog

Christina Egelund er født 1977 i Hjørring. Hun har dansk far og norsk mor.

Siden 2006 har hun været medejer af campingpladsen Jambo Feriepark i Saltum i Nordjylland sammen med sine forældre. Medlem af Visit Denmarks bestyrelse siden 2013.

Storkredsformand for Liberal Alliance i Nordjylland siden 2010. Stillede op til kommunalvalget i Aalborg i 2013, men fik kun 87 personlige stemmer og blev dermed ikke valgt ind.

Var i gymnasietiden medlem af Konservativ Ungdom.

Rejste i 1996 til Paris, hvor hun efter at have arbejdet et par år – først på café og senere hos en vekseler – læste lingvistik og litteraturvidenskab ved Sorbonne Universitetet.

Efter ti års eksil – heraf to år i Quèbec i Canada – vendte hun tilbage til Danmark, hvor hun i dag bor i Aalborg sammen med sin franske kæreste.

Mærkesager

EU skal på slankekur og unionens magt skal stækkes, så EU-samarbejdet rulles tilbage til udgangspunktet, hvor fokus lå på et stærkt fælles marked med frihandel mellem de europæiske lande.

EU skal ikke have ret til at lave forbud og regler, der styrer borgernes personlige liv f.eks. på sundhedsområdet, hvor Christina Egelund er modstander af blandt andet tobaksdirektivet, som forbyder mentol-cigaretter.

EU skal ikke have indflydelse på, hvordan Danmark styrer sin økonomi. Derfor skal Danmark hverken med i euroen, finanspagten eller bankunionen.

Styrker

Mærkesagerne taler direkte til EU-skeptikerne blandt de liberale og borgerlige vælgere, som nok synes, at EUs indflydelse er blevet for stor og finder både Venstre og Konservative for EU-positive, men som ikke ønsker at sætte kryds hos Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt.

Samtidig kan hendes baggrund som selvstændig erhvervskvinde være en fordel i forhold til at kapre vælgere. Christina Egelund taler fem sprog – heriblandt flydende fransk, hvilket vil være en fordel, hvis hun bliver valgt ind i Europa-Parlamentet.

Svagheder

Liberal Alliance har store problemer med at udbrede kendskabet til det ubeskrevne blad af en spidskandidat.

Selv om partiformand Anders Samuelsen selv har siddet i Europa-Parlamentet – dengang som radikal – er det endnu ikke lykkedes Liberal Alliance at få en kandidat valgt ind. Denne gang har partiet endda valgt at stå alene og ikke indgå i et valgforbund med de Konservative og Venstre, sådan som man gjorde i 2009, og selv om det gør det lettere for Liberal Alliance at tale direkte til de borgerlige skeptikere, så kan det også betyde, at en stemme på Liberal Alliance vil være en spildt stemme.

En plads i Europa-Parlamentet kræver nemlig otte procent af stemmerne, og i den Gallup-måling, som Berlingske offentliggjorde 8. maj, lå Liberal Alliance kun til tre procent. Kun én procent af de adspurgte anså Christina Egelund som den spidskandidat, der bedst kunne repræsentere deres holdninger i Europa-Parlamentet.

Muligheder i slutspurten

Små. Endnu er det ikke lykkedes hverken Christina Egelund eller Liberal Alliance for alvor at få løftet danskernes kendskab til partiets spidskandidat. Derfor skal der seriøs TV-tid, markante udmeldinger og en tætpakket kampagneturné til, hvis Christina Egelund skal have en chance for at hente de nødvendige stemmer til at høste et sæde i Europa-Parlamentet.