Liberal Alliance vil have ungdomsdomstol for 12-17-årige

Liberal Alliance vil dæmme op for ungdomskriminaliteten ved at indføre en ungdomsdomstol, som skal udmåle passende straffe til kriminelle unge helt ned til 12 år.

Arkivfoto. Den sikrede døgninstitution Bakkegården. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er behov for en skræddersyet kriminalforsorg og en særlig ungdomsdomstol for unge mellem 12 og 17 år, som begår vold eller anden alvorlig kriminalitet. Sådan lyder det fra Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll (LA).

»Vi kan simpelthen ikke acceptere, at unge som begår personfarlig kriminalitet blot placeres på en døgninstitution, hvor de dybest set kan komme og gå, som det passer dem,« siger han i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer efter flere medier har afsløret, at en gruppe unge piger i adskillige måneder har stået bag flere overfald og røverier i København, selvom de er anbragt på institutioner, hvor der burde være opsyn med dem. I juli overfaldt og mishandlede pigerne den tidligere toppolitiker Naser Khaders 14-årige datter på en legeplads.

Simon Emil Ammitzbøll konstaterer, at den nuværende kriminelle lavalder på 15 år medfører, at unge, som begår alvorlig kriminalitet igen og igen, har alt for let spil.

»Det er naivt at tro, at vi kan tale unge hærdede kriminelle væk fra at begå kriminalitet. De er nødt til også at mærke, at deres handlinger har konsekvenser. Vi skal ikke sætte purunge sammen med hårdkogte voksne kriminelle, for det kommer der ikke noget godt ud af,« siger retsordføreren.

Han foreslår i stedet, at der i retssystemet indføres en instans, som målrettet beskæftiger sig med de kriminelle unge og udmåler en straf, som betyder, at de ikke har »uanede frihedsrettigheder, blot fordi de ikke er fyldt 15 år«.

»Vælger man at begå vold og hård kriminalitet, så skal alderen ikke forhindre, at der også er konsekvenser,« siger Simon Emil Ammitzbøll.