Liberal Alliance truer regeringen på livet

Så længe regeringen lever op til regeringsgrundlaget, der indeholder en tidsramme for skatteforhandlinger, har den støtte fra LA. Men indkaldes der ikke til forhandlinger inden Grundlovsdag, kan partiet ikke garantere sin støtte længere, advarer Anders Samuelsen.

»Det er vigtigt at understrege, at jo større flygtningepresset er, desto større er behovet for en skattereform. Det er ikke omvendt. Altså, det er et argument for at fremrykke reformen. Der kommer ikke flere penge af at vente,« lyder det fra Anders Samuelsen.
Læs mere
Fold sammen

Hvis finansministeren ikke indkalder til skatteforhandlinger før Grundlovsdag, kan Liberal Alliance »selvfølgelig« ikke garantere, at partiet støtter regeringen længere. Sådan lyder det nu fra Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen.

»Så længe regeringen lever op til regeringsgrundlaget, som inkluderer en tidsramme for skatteforhandlingerne, så garanterer vi regeringens overlevelse. Hvis det viser sig til Grundlovsdag, at de ikke lever op til regeringsgrundlaget, kan vi ikke garantere regeringens overlevelse længere,« siger han.

Truslen kommer, efter at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) mandag meldte ud, at de længe ventede forhandlinger om skattelettelser er sat på hold, indtil det er gjort op, hvad udgifterne til flygtninge og asylansøgere løber op i. Forhandlingerne skal nok komme i år, lyder det fra finansministeren. Men han kan ikke sige, hvornår det bliver.

»Nu må vi se på det. Vi arbejder da efter, at vi senere skal komme med en skattereform. Og selvfølgelig skal der komme en forhandling om en skattereform,« sagde Claus Hjort Frederiksen mandag.

Dansk Folkeparti har længe tordnet mod især topskattelettelser, og så sent som i søndagens Berlingske kom Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, med en opfordring til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om at udskyde eller aflyse de annoncerede skattelettelser – blandt andet som følge af flygtningesituationen.

I regeringsgrundlaget står der, at regeringen »i foråret 2016« vil »indkalde til forhandlinger med henblik på at sænke skatten på arbejdsindkomster«. Der står også, at regeringen har »en ambition om« at sænke skatten på den sidst tjente krone – en topskatteambition, som er Liberal Alliances hjertesag.

At finansministeren bruger flygtningesituationen som argument for at udskyde skatteforhandlingerne, giver Anders Samuelsen ikke meget for.

»Det er vigtigt at understrege, at jo større flygtningepresset er, desto større er behovet for en skattereform. Det er ikke omvendt. Altså, det er et argument for at fremrykke reformen. Der kommer ikke flere penge af at vente,« lyder det fra Samuelsen.

Kan I leve med en langsom start og endelige konklusioner i efteråret, eller forudsætter du, at forhandlingerne skal være afsluttet inden sommerferien?

»Jeg er sikker på, at regeringen kan bekræfte, at man ikke har i tankerne at lave forhandlinger, der skal strække sig over tre år.«

Hos regeringens tredje støtteparti, de Konservative, er meldingen mere rolig. Her udsteder formand Søren Pape Poulsen en garanti for, at han ikke vælter en borgerlig regering »for at Enhedslisten kan få indflydelse i Danmark«.