Liberal Alliance redder regeringen

Liberal Alliance er nu større end de Konservative, og alliancens fremgang sikrer igen et blåt flertal. Alle partier til venstre for midten går tilbage.

Arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dramatisk uge i dansk politik sætter sine spor i meningsmålingerne. For mens de Konservatives nedtur bare fortsætter, så æder Liberal Alliance flere vælgere, end det kriseramte regeringsparti kan nå at smide.

Til trods for, at Liberal Alliance sidste fredag forlod finanslovsforhandlingerne og fik verbale tæsk af regerings­toppen, der kaldte partiet umodent og uansvarligt, så må regeringen være glad for det lille nye parti, der tilsyneladende bliver belønnet for at kalde regeringens finanslov for »socialdemokratisk«.

Med en markant fremgang på halvandet procentpoint lander Liberal Alliance nemlig på 6,1 pct. af stemmerne, hvis der var valg i morgen, og samlet kan VKOLA mønstre 50,2 pct. af stemmerne, mens S-SF og støttepartierne må nøjes med 48,8 pct., viser Gallups politiske indeks. Partileder Anders Samuelsen kalder målingen for en miliepæl.

»Det er den første af de anerkendte meningsmålinger, hvor vi er større end de Konservative,« noterer han. Liberal Alliances evne til at tiltrække borgerlige vælgere, der er blevet trætte af en VK-regering, der er gået i stå, kan blive blå bloks redning.

»Hvis ikke vi fandtes, ville der være meget langt til et borgerligt flertal,« mener Anders Samuelsen. Men han tror også, at vælgere vandrer fra både de Radikale og Socialdemokraterne og sågar SF over midten til Liberal Alliance.

»Jeg tror ikke, at danskerne er klar til en socialistisk regering,« siger han. Når han taler på gymnasier, er der ingen af de unge, der forventer at gå på efterløn. Til gengæld rækker 80 pct. af dem hånden op, når man spørger om hvem, der regner med at arbejde i udlandet.

»De befinder sig et helt andet sted end S og SF, der bare forsvarer efterlønnen,« siger Anders Samuelsen.

Skyldes udlændingeaftale

Hos de Konservative er der derimod grund til yderligere bekymring. Partiet rammer et nyt lavpunkt med en tilslutning på bare 5,9 pct. Men det får ikke gruppeformand Henriette Kjær til at vakle.

»Vi ønsker at være borgerlige stemmer, der arbejder. Vi vil ikke stå på sidelinjen og råbe højt, men være uden indflydelse. Resultatet viser, at danskerne ønsker en ansvarlig finanslov og en udlændingepolitik, der er stram, men retfærdig,« siger hun. I Venstre glæder politisk ordfører Peter Christensen sig over det genvundne flertal. Ikke siden marts har regeringen været foran i Gallups målinger, og da var det med den absolut mindst mulige margin på 0,1 pct.

»Det er resultatet af den nye udlændingeaftale, som er mere liberal, fordi den gør det nemmere at komme til Danmark, hvis man kan forsørge sig selv. Debatten har afsløret, at for Villy Søvndal handler udlændingepolitikken om taktik. Han støtter aftalen, fordi det er taktisk klogt, og det tror jeg, danskerne gennemskuer,« siger Peter Christensen.

Målingen er lavet i perioden fra den 5. til den 11. november, og dermed har regeringens udlændingeaftale med Dansk Folkeparti og den efterfølgende ballade i S og SF påvirket resultatet, der er en begmand til rød blok. Samtlige partier på venstre side af midten går nemlig tilbage i målingen.

Næstformand i SFs folketingsgruppe Astrid Krag mener omvendt, at regeringen ved at spille udlændingekortet har haft held til at undgå debat om finanslovens »dramatiske nedskæringer på uddannelserne«. Og Socialdemokraternes gruppeformand, Carsten Hansen, konstaterer, at alt endnu kan ske i dansk politik.

»Usikkerhed og kurrer på tråden (om udlændingepolitikken, red.) i vores blok viser sig omgående i målingerne. Derfor har vi sat en kampagne i gang, hvor vi taler politik med danskerne.« Carsten Hansen mener, at med Liberal Alliances fremgang og med DFs styrke vil regeringens politik blive endnu mere højreorienteret, hvis den borgerlige regering fortsætter.