Liberal Alliance-ordfører sat på prøve efter statsministerens udmelding

Der er børn, som bliver anbragt for sent, men der er også børn, som bliver anbragt ved en fejl. Derfor kan man ikke bare sige, at der skal flere anbringelser til, mener Liberal Alliance. Omvendt kan man ikke afvise, at det kan være løsningen. Liberal Alliances socialordfører er sat på prøve efter statsministerens udmelding.

Ole Birk Olesen (LA) er tidligere transport-, bygnings- og boligminister, men har siden sommer været bl.a. socialordfører. Han ser mange dilemmaer i diskussionen om tvangsfjernelser af børn, men er enig med statsministeren et stykke ad vejen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Onsdag kom statsminister Mette Frederiksen (S) med et entydigt og opsigtsvækkende budskab i sin nytårstale: Berøringsangsten over for udsatte familier skal væk. Børn skal fjernes, hvis det er nødvendigt, og vi skal ikke være bange for at gøre det med tvang, lød det fra Mette Frederiksen.

Budskabet har sat gang i den offentlige debat, og har ligeledes givet anledning til svære overvejelser hos Liberal Alliances socialordfører, Ole Birk Olesen.

Man kunne tro, at tanken om, at staten i højere grad skal gribe ind i familierne, ville få det til at vende sig hos en liberal profil som Ole Birk Olesen.

Men det er ikke tilfældet.

Flere dilemmaer

For Ole Birk Olesen er spørgsmålet om anbringelser og tvungne bortadoptioner fyldt med dilemmaer: På den ene side har statsministeren ifølge Ole Birk Olesen en pointe i, at der for en 12-årig, der bliver fjernet, ofte ligger 11 dårlige år forud.

Ole Birk Olesen (LA), socialordfører

»Det er børnenes ve og vel, man skal kigge på, og ikke en misforstået opfattelse af, at forældre har ret til at have deres børn hos sig, hvis de ikke kan varetage den rolle.«


På den anden side mener ordføreren også, at der bliver fjernet børn for tidligt. Derfor vil Ole Birk Olesen gerne være med til at kigge på, hvordan man kan hjælpe de børn, der »har trukket nitten i det store forældrelotteri«, men han tør ikke sige, om flere anbringelser og adoptioner er svaret på problemet.

»En god pointe fra statsministerens tale var, at man i mange anbringelsessager i bagklogskabens lys kan konstatere, at det sker for sent. Derfor er der helt klart sager, hvor man i bakspejlet kan se, at man skulle have grebet tidligere ind, og man har givet familierne for mange chancer, fordi man har håbet på det bedste,« forklarer Ole Birk Olesen.

Derfor kan den liberale socialordfører ikke sige, om man i større omfang end i dag skal fjerne børn fra deres hjem. Han bliver ved med at vende tilbage til, at Danmark skal have nogle systemer til at vurdere sagerne, som med større sikkerhed virker.

En mønt med to sider

Hvordan det skal gøres, ved Ole Birk Olesen ikke, men han vil gerne være med til at undersøge, om systemerne kan forbedres, og om kommuner med mere erfaring på området kan udveksle erfaringer med de kommuner, der ikke har så meget erfaring.

Og så kunne familien i højere grad komme i spil:

»Det handler ikke kun om anbringelser, men det handler også om, om man kan inddrage andre familiemedlemmer, der har mere overskud i tilværelsen end forældrene, der kan hjælpe til på en måde, så barnet får en bedre opvækst. Vi skal have fat i alle værktøjer i værktøjskassen. Vi er bare enige i, at man skal gøre noget for at hjælpe de børn, der har trukket en nitte i livets forældrelotteri,« siger han.

Siden statsministerens udmelding har bl.a. tidligere formand for Børnerådet Lisbeth Zornig kritiseret systemet, der skal håndtere anbringelser, for ikke at fungere godt nok.

»Systemet vil aldrig virke godt nok, og man skal arbejde for at få det til at fungere bedre. Men det er bare ikke noget argument for, at man skal lade stå til. Der er utvivlsomt børn, der vokser op med forældre, som ikke magter forældrerollen på en måde, som vi kan acceptere, når vi ser til udefra. Der bliver vi nødt til at gøre noget udefra, også selv om systemet ikke er perfekt,« siger Ole Birk Olesen.

»Det er børnenes ve og vel, man skal kigge på, og ikke en misforstået opfattelse af, at forældre har ret til at have deres børn hos sig, hvis de ikke kan varetage den rolle,« siger han og forklarer, at han er enig med statsministeren i, at det også gælder forældre, der er vokset op i andre kulturer.

Ole Birk Olesens partifælle Henrik Dahl skrev ellers efter statsministerens nytårstale på Facebook, at essen af talen var »mere tvang, regulering og omfordeling.«

»Eller kort sagt: Mere stat,« lød det.

Adspurgt, hvordan det rimer på Ole Birk Olesens udtalelser som ordfører på området, lyder svaret:

»Jeg tror, han talte om nytårstalen generelt, for anbringelser handler ikke omfordeling. Men jeg er enig med Henrik Dahl i – og i Liberal Alliance er vi enige om – at der også er sager, hvor der bliver anbragt for tidligt, så det er en mønt med to sider. Der er sager, hvor der bliver anbragt for tidligt, og hvor der er anbragt for meget. Derfor må tilgangen være, at man skal have de bedste systemer til at vurdere, så man hverken anbringer for lidt eller for meget,« lyder det.