Liberal Alliance går solo og stiller særkrav til lempet offentlighedslov

Liberal Alliance genopliver kampen imod offentlighedsloven og præsenterer eget forslag om lempelser uden om regeringen.

Debat i Folketinget d. 5. december 2016. Liberal Alliances Christina Egelund. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om regeringen endnu ikke er klar med sin evaluering af den omdiskuterede offentlighedslov, stiller Liberal Alliance nu konkrete krav om lempelser. Partiet vil have mere åbenhed i ministerierne, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

»Da et flertal indskrænkede åbenheden i 2013, var vi imod, og det er vi stadig,« siger politisk ordfører Christina Egelund (LA).

Partiet lægger dermed luft til især Venstre, der oprindeligt var varm tilhænger af stramningerne i loven.

LA præsenterer en model, der begrænser muligheden for at afvise aktindsigt med henvisning til, at dokumenter og oplysninger indgår i betjeningen af en minister.

Partiet mener, at der altid skal gives indsigt i dokumenter, når der er truffet en afgørelse i en politisk sag.

»Det skal være defineret, at fortroligheden kun gælder, imens en sag er i proces, og der skal dokumenteres konkret viden om, at ministeren har behov for betjening,« siger Egelund.

På trods af at LA er blevet en del af regeringen, kritiserer hun selv samme regerings lukkethed om egne beslutninger. Hun nævner Justits- og Statsministeriets mørklægning af oplysninger om placeringen af en ny politiskole.

I regeringsgrundlaget står, at regeringen deler ambitionen om at lempe paragraffen om ministerbetjening. Men justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har endnu ikke fremlagt sin model og afviser at kommentere det liberale soloforslag.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, er fortørnet, fordi evalueringen af loven stadig er i gang:

»Det er da en besynderlig samarbejdsform at komme med forslag ud af det blå.«