Liberal Alliance afviser at genåbne landbrugsaftalen: »Vi andre har forstået aftalen. Det har K åbenbart ikke«

LA kritiserer de Konservatives krav om flere miljøvenlige tiltag for at kompensere for landbrugspakkens miljøskadelige effekter. Der bliver ikke tale om at genåbne aftalen, slår partiets landbrugsordfører, Mette Bock, fast.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De konservative forhåbninger om at få flere miljøvenlige tiltag ind i den kritiserede landbrugspakke bliver nu blankt afvist af et andet af aftalepartierne, Liberal Alliance.

Partiet kommer gerne til endnu et møde om landbrugspakken, siger landbrugsordfører Mette Bock, men hun »garanterer«, at der ikke bliver tale om at genåbne aftalen.

»De Konservative kom først meget sent ind i forhandlingerne. De havde åbenbart ikke tid, og det er jo deres prioritering. Vi har andre har gennemgået tal, tabeller, grafer og jeg ved ikke hvad. Så der er ikke noget, der er nyt for mig,« siger Mette Bock til politiko.dk og fortsætter:

»Vi andre har forstået aftalen. Det har de Konservative åbenbart ikke. Vi står fuldt og helt bag aftalen. De ting, de Konservative er kommet i tvivl om, har jeg ikke været i tvivl om. Jeg har jo været til møderne.«

Hektisk forløb med megen kritik

Liberal Alliances udmelding kommer, efter at de Konservative i både Berlingske og Politiken har krævet, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) kommer med en række tiltag, der skal kompensere for, at landbrugspakken, som er aftalt blandt de blå partier i Folketinget, medfører mere kvælstofudledning de næste tre år.

I mandags fik de blå partier en teknisk gennemgang af pakkens miljøeffekter. Herefter slog de Konservatives landbrugsordfører Rasmus Jarlov fast, at han havde fået fremlagt nye tal, der »indiskutabelt« viste, at pakken »ikke isoleret set er til gavn for miljøet«.

Det konservative krav om flere miljøvenlige tiltag blev i løbet af i går fremsat af partiets formand Søren Pape Poulsen, efter Berlingske i løbet af de seneste dage har vist, at der, særligt i løbet af landbrugspakkens første år, er problemer med pakkens miljøresultat.

»Vi er ikke på vej til at vælte en minister her. Men det er klart, at det er ikke til debat, om vi skal have de rette oplysninger. Det må vi så håndtere med hende. Det tager vi selvstændigt stilling til, hvordan vi gør på et tidspunkt,« sagde Søren Pape Poulsen i går.

Der har været lidt polemik omkrings landbrugspakken de seneste par dage, så lad mig bruge anledningen til at slå fø...

Posted by Søren Pape Poulsen on Wednesday, February 17, 2016

Miljøministeren har flere gange fortalt Folketinget, at landbrugspakken vil gavne miljøet - men det sker kun, fordi regeringens embedsmænd har indregnet effekter fra 2013, 2014 og 2015 for det miljømæssige regnskab i 2016.

Eva Kjer Hansen har nu inviteret aftalepartierne til en ny »drøftelse« om landbrugspakken. Over for Ritzau afviser ministeren dog at fortælle, om partierne ved den drøftelse kan lægge noget til og trække noget andet fra aftalen.

»Jeg kalder partierne sammen, for at vi lige kan mødes og snakke tingene igennem,« siger hun.

DF: Spændt på at se, hvad det er, K vil

Men der bliver ingen genåbning, slår Liberal Alliance altså fast. Og heller ikke Dansk Folkeparti vil være med til et nyt pillearbejde. Aftalen er indgået, og den står ved magt, siger partiets Lise Bech til Ritzau.

Dansk Folkepartis formand for miljø- og fødevareudvalget, René Christensen, er også uforstående over for de Konservatives krav.

»Jeg er spændt på at høre, hvad de Konservative gerne vil. Det har jeg lidt svært ved at vurdere,« siger han og fortsætter:

»Landbrugspakken går ud på, at man kan gødske mere. Men at det skal ske i samklang med natur og miljø. Det er derfor, der er sat 1 mia. kr. altså 1.000 millioner – af til netop miljøkompenserende tiltag, som også skal virke på den lange bane. Så det er jo en del af aftalen,« siger René Christensen.

Han vil ikke tage stilling til, hvorfor de konservative pludselig vil have ændret ting i en aftale, der allerede er indgået. Og han afviser også at kommentere yderligere på, hvad han mener om de Konservatives udmeldinger de seneste dage.

»Men man skal huske på, at landbrugspakken er en vækstpakke til landbruget, der på sigt bliver til en miljøpakke. Vi står med et landbrug, der har en gæld på 360 mia. kr. 20 procent af landmændene har svært ved at betale af på deres gæld, og derfor er det her en mulighed for at de kan arbejde på deres gæld,« siger han.

R støtter K: Uklædeligt af Liberal Alliance

De radikale er ikke med i aftalen om landbrugspakken. Men partiet var med til forhandlingerne til det sidste. Og partiets landbrugsordfører, Ida Auken, afviser Liberal Alliances påstand om, at de Konservative har været for lidt med i forhandlingerne.

»At Liberal Alliance prøver at sværte de Konservative til og skyde budbringeren i stedet for at svare på spørgsmålene er uklædeligt. De Konservative var til forhandlingerne. Og de var der, da spørgsmålene om regnemetoderne blev stillet, og da vi blev forsikret om, at det var en helt i orden måde at gøre det på,« siger Ida Auken.

Hun forstår godt, at »Konservative har følt sig ført bag lyset af de svar, de har fået under forhandlingerne«, siger hun.

»Vi spurgte gentagne gange til, om man kan regne på en måde, hvor man inddrager initiativer, der ingenting med pakken har at gøre. Og det blev vi forsikret om, at man godt kunne. Men det kan man ikke, siger samtlige forskere, der ved noget om området,« siger Ida Auken.

»Ingen af os havde jo gennemskuet, at de foregående år var rodet ind i regnestykket. Det står i en bisætning i et meget kringlet sprog i et svar. Man skal være græskkyndig for at forstå, hvad der står,« siger hun.

Hendes partifælle, den tidligere Venstre-politiker Jens Rohde, gjorde sig ellers i går lystig over de Konservative:

Først var det smykkeloven, som K havde nikket ja til - tilsyneladende uden at have læst bilagene. Da andre så gjorde det...

Posted by Jens Rohde on Wednesday, February 17, 2016