Lettere at få dansk kørekort

Regeringen vil ændre kørekortbekendtgørelsen, så flere udlændinge kan få ombyttet kørekortet uden krav om køreprøve. Systemet skal gøres mere smidigt, lyder det fra justitsminister Morten Bødskov.

Foto: Allan Lundgren
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Reglerne om ombytning af kørekort skal være smidige og konkurrencedygtige med vore nabolande, og derfor har Justitsministeriet fredag sendt et udkast til en ændring af den såkaldte kørekortbekendtgørelse i høring.

Det skal resultere i, at flere udlændinge kan få byttet deres kørekort fra hjemlandet til et dansk kort uden en kontrollerende køreprøve.

»Det har igennem snart mange år været et ønske fra blandt andet erhvervslivet, at reglerne om ombytning af udenlandske kørekort blev gjort smidigere. Det er blevet opfattet som et irritationsmoment blandt mange, der kommer her til landet for at arbejde eller studere, at man så at sige skal på skolebænken igen og bestå en kontrollerende køreprøve for at kunne fortsætte med at køre bil her i landet. Også selv om man i årevis har kørt bil i sit hjemland uden at have haft skader eller begået færdselsforseelser,« siger Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.

»Jeg har derfor været opsat på at finde en model, hvor vi fortsat har garanti for en høj færdselssikkerhed her i landet, men omvendt ikke opretholder unødige barrierer for de udlændinge, der kommer hertil fra for eksempel USA eller Canada,« fortæller han.

I regeringens foreslag udvides gruppen af de lande og delstater, som kan ombytte til dansk kørekort uden krav om køreprøve.

»Vi lægger nu op til, at personer fra lande, hvor det generelle færdselssikkerhedsniveau er sammenligneligt med det danske, men hvor kørekortuddannelsen ikke helt kan sidestilles med den danske, får lettere adgang til ombytning, hvis de har mindst to års køreerfaring og kan dokumentere ikke at have været frakendt eller fået inddraget førerretten inden for de seneste fem år,« siger Bødskov.

I modsætning til de nuværende ordning, vil regeringens forslag medføre, at to grupper af lande bliver fritaget for kravet om køreprøve. Den nye gruppe 2 vil tælle lande, hvor køreuddannelsen ikke helt kan sidestilles med den danske, men hvor det generelle færdselssikkerhedsniveau er sammenligneligt med det danske, lyder det.