Lettelse og jubel hos de Konservative: Sikrer sig mandat

Partiet går tilbage sammenlignet med sidste EP-valg, men hiver alligevel mandatet hjem.

Foto: Philip Davali

Mens resultatet lod vente på sig begyndte de Konservative festdeltagere at småsnakke for at få tiden til at gå.

Men pludselig brød dem, der stod tættest på tv-skærmene, ud i jubel, og alles blikke samlede sig stirrende på det konservative resultat.

Hun var inde. Spidskandidat Pernille Weiss var inde i Europa-Parlamentet.

Partiet står i prognosen til at gå fra 9,1 procent ved EP-valget i 2014 til 6,2 procent.

Men selvom partiet står til at gå tilbage, vil de Konservative alligevel kunne beholde sit mandat på grund af valgforbundet med Venstre og Liberal Alliance.

Det vidner i hvert fald det - næsten - endelige resultat om, hvor 94,8 procent af stemmerne er optalt.

»Det er et sindsygt godt resultat,« siger de Konservatives gruppeformand Mette Abildgaard til valgfesten. Formand Søren Pape Poulsen er endnu ikke er dukket op til festen, men befandt sig fortsat i partiets kontorlokaler på Christiansborg.

»Det er virkelig flot taget i betragtning af, at vi stillede med en virkelig dygtig men helt ukendt kandidat. Derfor ville det også være underligt andet, end at vi går tilbage sammenlignet med sidste valg,« siger Abildgaard.

Usikkerhed om mandat

Pernille Weiss er partiets spidskandidat til EP-valget, og hun har overtaget opgaven efter, at tidligere partileder og mangeårigt medlem af Europa-Parlamentet Bendt Bendtsen sidste år meddelte, at han ikke genopstiller.

Han var en af de helt store stemmeslugere, og siden partiet meddelte, at den ellers ukendte Pernille Weiss skulle overtage opgaven som spidskandidat, har det været diskuteret, om hun ville kunne tiltrække nok vælgere til at få et mandat i parlamentet.

I en meningsmåling, som Kantar Gallup foretog for Berlingske i april, svarede 67 procent af de adspurgte, at de ikke kendte til Weiss. Til sammenligning svarede blot 15 procent, at de ikke kendte SFs Margrete Auken.

Og siden har meningsmålinger sået tvivl om, hvorvidt de Konservative overhovedet ville få et mandat ved EP-valget, men i dagens Berlingske stod partiet til 5,4 procent af stemmerne, hvilket ifølge målingen ville sikre Weiss en plads i parlamentet, fordi partiet har indgået valgforbund med Venstre og Liberal Alliance.

De Konservative sidder i Parlamentet i den konservative EPP-gruppe, der er den største i Europa-Parlamentet, og som traditionelt har spillet en vigtig rolle i beslutninger i Europa-Parlamentet. Derfor har flere understreget, at det vil skade danske interesser, hvis de Konservative mister sin plads, fordi der så ikke længere vil være dansk repræsentation i gruppen.