Lettelse hos Løkke

Gallups måling viser, at Venstre med 19,3 pct. af stemmerne tilbage i nærheden af valgresultatet, og det blå flertal fra valgdagen er også intakt.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kan varme sig ved, at Venstre i Gallups nye måling får opbakning fra 19,3 pct. af vælgerne. Dermed kunne noget tyde på, at Venstre har vendt udviklingen i meningsmålingerne, hvor flere på det seneste har vist bare 17 pct.s tilslutning til regeringspartiet. Fold sammen
Læs mere

På det seneste har flere målinger vist nedgang for Venstre – kun 17 pct. af danskerne har støttet regerings-partiet i de seneste målinger – og de tal har selvsagt gjort ondt. Men i dagens Gallup er Venstre med 19,3 pct. af stemmerne tilbage i nærheden af valgresultatet, og det blå flertal fra valgdagen er også intakt.

Det er ikke, fordi tallene for Venstre er prangende. Som bekendt fik Lars Løkke Rasmussen og Venstre en regulær afstraffelse af vælgerne på valgnatten, og man skal langt tilbage i historien for at finde et så ringe resultat for partiet.

Den lave opbakning har fra første dag gjort Løkke sårbar, for Venstre er skubbet så langt tilbage, at yderligere sivning af vælgere øjeblikkeligt indbyder til medie-reportager om et historisk lavpunkt for partiet og fornyet krisestemning.

Kan Løkke holde fast i tilslutningen, selv om den er lav, vil det være en halv sejr. Helle Thorning-Schmidt & co. mistede groft sagt deres flertal allerede på valgnatten i 2011, og løftebrudsdiskussionen førte hurtigt til choktal i målingerne for både S og SF. Hvilket skabte uro i regeringen og ballade ude i baglandet.

Løkke har – sammenlignet med sin forgænger – bevist sin dygtighed som politisk håndværker ved at sikre en præcis forventningsafstemning med vælgerne. På valgnatten erkendte han sit nederlag som partileder i stedet for at bryste sig af, at regeringsmagten var vundet. Regeringsdannelsen foregik i fuld åbenhed – i stedet for i et sort tårn, hermetisk lukket for offentligheden. Hans ministre har én efter én spillet ud med forslag og planer for at angive regeringens retning, og finansminister Claus Hjort Frederiksen er gået til yderligheder for at gøre det krystalklart, at regeringen ikke råder over en skattekiste med guldmønter, men tværtimod har tænkt sig at optræde ansvarligt med snor i udgifterne og sikker margin til budgetlove og EU-regler.

Sagen er – og det medgiver man langt ind i rød lejr – at regeringens start er forløbet ret harmonisk. Men vel at mærke med to meget markante undtagelser:

• Dels har de enorme udfordringer fra flygtninge- og immigrantkrisen gjort det svært for Løkke at handle og kommunikere ud fra en snorlige plan på det felt, som lige nu bekymrer de fleste vælgere.

• Dels har den nu forhenværende forsvarsminister, Carl Holst, i en lang periode virket som en magnet for kritisk medieomtale, der har skygget for regeringens politiske budskaber.

Et godt gæt er, at det især er Carl Holsts afgang, som har sikret, at Løkke igen har fået mulighed for at fremlægge planer, sætte dagsordener og kommunikere direkte med vælgerne. Når det lykkes, stiger tilslutningen til Venstre, ligesom blå lejr som helhed fastholder flertallet.