Lennart Damsbo står til centralt S-ordførerskab

Den tømreruddannede Lennart Damsbo-Andersen fra Lolland er udset til at blive beskæftigelsesordfører for Socialdemokraterne.

Lennart Damsbo-Andersen, Socialdemokratiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Brogaard / www.ft.dk

Socialdemokraternes indfødsretsordfører, Lennart Damsbo-Andersen (S), ventes at overtage den udsatte post som partiets næste beskæftigelsesordfører, erfarer Berlingske fra flere centrale kilder i Socialdemokratiet.

Det sker som led i en større kabale, der er fulgt efter nu forhenværende justitsminister Karen Hækkerups (S) exit fra dansk politik, der gjorde den tidligere gruppeformand Henrik Dam Kristensen (S) til ny beskæftigelsesminister.

De berømte socialdemokratiske kaffeklubber har forhandlet intenst om gruppeformandsposten henover weekenden, og det er endt med et kompromis, der efter planen skal gøre den nuværende beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen (S), til gruppeformand.

Flere centrale kilder peger på, at Lennart Damsbo-Andersen er udset til at overtage posten som beskæftigelsesordfører.

»Jeg er i hvert fald kandidat, men vi skal først have konstitueret os på tirsdag,« forklarer Lennart Damsbo-Andersen, der ikke har yderligere kommentarer.

Beskæftigelsesordførerposten har altid været væsentlig i Socialdemokratiet, men har også udviklet sig til lidt af en uriaspost under den nuværende regering. Tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) sendte ofte henvendelser fra journalister om det ømtålelioge dagpenge-emne videre til Leif Lahn Jensen, som måtte stå på mål for regeringens politik på området.

Det har ikke altid været let, fordi Socialdemokraterne har måttet løbe fra sin dagpenge-politik fra før valget, og derfor har fået kritik fra S-baglandet, Enhedslisten og LO-fagbevægelsen. I mange socialdemokraters øjne har den tidligere havnearbejder Leif Lahn Jensen været god til dette arbejde, og meget tyder på, at partiet igen vil forsøge sig med en "rigtig arbejder" til at forsvare partiet i dagpenge-slagsmål.

Den tømreruddannede udkantsdansker, Lennart Damsbo-Andersen er fra Lolland og har en fortid i fagforbundet Træ-industri-byg, som i dag er en del af 3F. Han kommer fra partiets mest venstreorienterede kaffeklub, kaldet rustbankerne og har selv tidligere kritiseret regeringens dagpengepolitik.