Lene Espersens troværdighed i bund

Den Konservative partiformand, Lene Espersen, er gået fra at være en af landets mest troværdige politikere til at skrabe bunden, viser en undersøgelse. Se, hvem der er mest troværdig.

Lene Espersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne har mistet tilliden til de Konservatives formand, vicestatsminister og udenrigsminister Lene Espersen. I en særlig troværdighedsmåling ryger Lene Espersen således helt ned i bunden af skalaen over troværdige politikere. Kun Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard bliver vurderet til at være mindre troværdig end Lene Espersen.

Hun slås endda i troværdighed af sin egen hårdt prøvede partifælle Naser Khader, hvis politiske liv har været en historisk deroute fra den stjernestatus han havde, da han brød med de Radikale for at danne Ny Alliance. Undersøgelsen er lavet i begyndelsen af maj og er en gentagelse af en undersøgelse fra 2007. Her var Lene Espersen vurderet som den fjerde-mest troværdige politiker, og hendes dramatiske nedtur tilskrives sagen om hendes private ferierejse med familien, som hun prioriterede over et møde med blandt andet den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton.

Undersøgelsen er udviklet af Københavns Universitet og handelshøjskolen CBS, og den måler troværdighed ud fra en lang række parametre som saglighed, intelligens, evnen til at indrømme fejl og se en sag fra begge sider, og den er foretaget af Gallup, der har interviewet 1.572 repræsentativt udvalgte danskere.

Lene Espersen kommenterer ikke på meningsmålinger, men partiets gruppeformand og politiske ordfører Henriette Kjær siger, at undersøgelsen ikke kommer bag på hende.

»Der simpelthen bare nogen, der har syntes, det var for meget med hendes afbud fra det møde i Canada, og det signalerer de så ved at give hende lav troværdighed. Selvfølgelig vil man gerne ligge i top i sådan en måling, men man skal ikke gå i sort,« siger Henriette Kjær, der mener, at målingen er et øjebliksbillede, der ikke viser, hvor troværdig en person Lene Espersen i virkeligheden er.

»Jeg tror, at folk er klar over, at Lene Espersen arbejder utrolig meget og seriøst både som udenrigsminister, som inspirator og idéudvikler i Det Konservative Folkeparti,« siger Henriette Kjær.

»Voldsom deroute«

Den tidligere konservative pressechef og nuværende politiske kommentator og blogger på berlingske.dk Niels Krause-Kjær mener derimod, at målingen viser, hvor alvorlig situationen er for Lene Espersen.

»Problemet for Lene Espersen er, at det ikke bare er en politisk sag, hvor man kan være uenig. Det er blevet en vurdering af hendes personlige karakter. Det kan være retfærdigt eller uretfærdigt, men det er det, der gør derouten så voldsom, og det gør vejen tilbage længere og stejlere, end vi normalt ser, når en politiker er kommet ud i en storm. Der er lang vej tilbage,« siger Niels Krause-Kjær, der dog minder om, at man nogle gange bliver forbløffet over, hvor hurtigt tingene kan ændre sig i politik.

Undersøgelsen viser, at Venstres sundhedsminister og veteran, Bertel Haarder, vurderes som den mest troværdige politiker efterfulgt af den radikale leder, Margrethe Vestager, og SFerne Villy Søvndal og Ole Sohn. Ved målingen i 2007 lå Margrethe Vestager også helt i top, men dengang var hun direkte fulgt af den daværende konservative leder Bendt Bendtsen, og hans kronprinsesser Connie Hedegaard og Lene Espersen, og dermed er de Konservatives nedtur endnu mere bemærkelsesværdig.