Lene Espersens hårde kurs mod hellige krigere mødes med skepsis

Partier i rød blok tvivler på, at det nytter at tage passet fra de danskere, der rejser til lande som Syrien og Irak for at deltage i kampe. Også terrorforsker tvivler på effekten.

Tidligere udenrigsminister Lene Espersen (K) vil sætte »hårdt mod hårdt« over for de herboende mænd med indvandrerbaggrund, som rejser til lande som Syrien og Irak for at kæmpe under jihadistgruppen Islamisk Stats (IS) faner.

Den politiske ordfører for de Konservative mener blandt andet, at myndighederne skal kunne fratage de personer, der er under mistanke for at ville rejse ned til krigsområderne, deres pas, så man på den måde forhindrer dem i at rejse.

Men den ide bliver mødt med skepsis i rød blok, hvor Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten alle har svært ved at se det som en løsning.

»Vi er optaget af at bruge virkemidler, der rent faktisk virker, og det her med at inddrage folks pas vil både stride mod Grundloven, hvis man ikke har et juridisk grundlag for at gøre det, og så tvivler vi rent faktisk også på effekten,» siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), og understreger:

»De personer, der vil af sted, skal nok finde en vej.«

Lars Erslev Andersen, terrorekspert og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, tvivler også på effekten af det konservative forslag. Han henviser til erfaringerne fra Storbritannien, som er det land i Europa, hvor flest Syrien-krigere er rejst ud fra.

»Jeg kan ikke sige, om der er nogen, der er rejst ud, selv om de ikke har haft et pas, men det, man kan konstatere, er, at det i hvert fald ikke er en effektiv bremse. Det kan man konkludere, for på trods af, at de har den her praksis i Storbritannien, så er der mange, der er taget af sted,« forklarer Lars Erslev Andersen.

De Konservative og flere andre partier frygter, at de mænd, der rejser ud for at deltage i eksempelvis den syriske borgerkrig eller urolighederne i Irak, bliver oplært til fuldblodsterrorister, der vender tilbage for at begå ulovligheder i Danmark.

»Her og nu er truslen mod Irak, men det, der bekymrer mig i høj grad, er, at IS rekrutterer udlændinge, og derfor risikerer vi at få en masse mennesker retur, der er blevet optrænet i at være hellige krigere, og som efterfølgende kan skabe store problemer i vores samfund,« siger Lene Espersen

Hidtil er der dog meget lidt erfaring, som viser, hvorvidt det rent faktisk sker, forklarer den danske terrorekspert.

»Hvorvidt de personer er en trussel, er en diskussion. Myndigheder og efterretningstjenester er bekymret for det, men der er måske ikke så meget nu, der tyder på, at det går så skidt, som man har frygtet. Man kender ikke rigtig eksempler på folk, der er kommet tilbage fra Syrien og er gået i gang med at organisere terror,« forklarer Lars Erslev Andersen.

Regeringen vil inden for de næste par uger præsentere en handlingsplan, der rummer en række nye initiativer, der skal sætte en stopper for Syrien-krigere og andre, der rejser ud for at kæmpe i konflikter uden officiel dansk deltagelse. Regeringen vil blandt andet have øget overvågning af de unge mænd, der er i risikogruppen, og vil blandt andet sætte fokus på deres adfærd på nettet og de sociale medier, hvor en stor del af rekrutteringen foregår.