Lene Espersen: Vi tænker for meget på os selv

Den konservative leder Lene Espersen vil hanke op i danskernes opfattelse af fællesskabet. Der mangler høflighed og god opdragelse, mener vicestatsministeren.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne har for meget fokus på sig selv og for lidt på fællesskabet. Sådan lyder den konservative partileder Lene Espersens umiddelbare samfundsdiagnose, som hun giver frit løb i et interview i Berlingske Tidendes store sommerserie med landets otte partiledere.

»Jeg oplever et værdiskred, hvor vi glemmer at være noget for hinanden, hvor det hele handler om os selv. Det er som om, man kun tænker på, hvad man selv kan få ud af det, i stedet for at tænke på, hvordan man kan være en aktiv borger i et fællesskab,« siger Lene Espersen.

Ifølge hende er der et påtrængende behov for, at mange danskere – ikke mindst forældregenerationen – påtager sig et langt større ansvar i det daglige.

»Det, der skal til, er først og fremmest, at forældrene skal opdrage deres børn til andet end den her mig-kultur. Selvfølgelig skal man lære sine børn at have selvværd og være selvstændige, men man skal altså også opdrage dem til at være ordentlige borgere og tage et ansvar for fællesskabet. Det har mine forældre altid gået meget op i, at vi skulle være høflige, give hånd og opføre os ordentligt, når vi var andre steder. Lære at tage tallerkenen ud, når man var færdig med at spise. Alt det jeg vil kalde basale leveregler for, hvordan man opfører sig ordentligt over for hinanden.«

Lene Espersen erkender, at det her næppe er noget, hun kan lovgive om i Folketinget, ikke desto mindre er det hende magtpåliggende at få gjort op med det kultur, der ifølge den konservative partileder er blevet en »sms- og internetkultur, hvor det hele handler om migselv og migselv«.

Foreslår konservatismen
»Vi hverken kan eller skal lovgive om alting. Og når det gælder mere holdningsmæssige spørgsmål, som det her, så er det mere noget, man kan rejse i den offentlige diskussion, som jeg gør det nu. Det er jo noget, hvor vi hver især med vores handlinger kan være med til at gøre noget. Vores samfund kan bære rigtig meget. Det kan sagtens bære forskellige religioner og folk, der har helt anderledes tanker om, hvordan det skal være indrettet. Men vores samfund kan ikke bære, at man ikke accepterer helt fundamentale værdier. Vi skal så politisk lave en modvægt til det. Vi skal sige: Fint nok med sms-kultur, internet og alt det andet, men vi skal også huske på, at vi ikke kun er sat i verden for at sidde og kigge os selv i spejlet. Vi er sat i verden for at være noget for andre mennesker,« lyder det fra Lene Espersen.

Hun fremhæver konservatismen som løsningen, mens både socialisme og liberalisme giver henholdsvis fællesskabet og individet for meget magt. Og tager forskud på eventuel kritik af hendes opsang:

Det er da muligt, at de ultraliberale synes, at det er meget generende, at der kommer sådan en politisk smagsdommer og rådgiver, men jeg synes, at det er en af vores opgaver at rådgive om, at det ikke er lige meget, hvordan vi opfører os,« siger Lene Espersen.

Meldingen er ikke afstemt med regeringspartneren Venstre, og forelagt muligheden for at kommentere den konservative leders opråb lyder det fra Venstres politiske ordfører Peter Christensen: »Ingen kommentarer«.