Lene Espersen rammer ministerholdets bund

Lars Løkke Rasmussens kun 10 måneder gamle ministerhold klarer sig dårligere end det forrige, mener vælgerne. Størst er utilfredsheden med udenrigsminister Lene Espersen (K).

Udenrigsminister Lene Espersen (K) er rutsjet fra sidste års sjetteplads ned til en absolut bundplacering. Hendes forgænger på posten, kulturminister Per Stig Møller (K), er til gengæld røget helt til tops på vælgernes rangliste for 2010, Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) ministerhold har ikke bidraget med den fornyelse og revitalisering af VK-regeringen, som der blev lagt op til ved den omfattende ministerrokade for 10 måneder siden. Tværtimod viser en ny Gallup-måling, at danskerne vurderer regeringens indsats ringere i 2010 end året før. Det er især de kvindelige ministre, der får en hård medfart, og på afgørende ministerområder som uddannelse, beskæftigelse- og integration står det sløjt til i vælgernes øjne.

LÆS OGSÅ: Ministerhold skuffer vælgerne

»Den ministerrokade, Lars Løkke Rasmussen lavede i februar, har ikke været en succes. Hovedparten af de nye ministre har ikke evnet at bruge de hestekræfter, der ligger i en ministerpost, til at sætte dagsordenen, og de har manglet et klart politisk projekt at læne sig op ad,« siger Niels Krause-Kjær, politisk kommentator.

Værst ser det ud for udenrigsminister Lene Espersen (K), der er rutsjet fra sidste års sjetteplads ned til en absolut bundplacering. Hendes forgænger på posten, kulturminister Per Stig Møller (K), er til gengæld røget helt til tops på vælgernes rangliste for 2010, stærkt forfulgt af klimaminister Lykke Friis (V) og indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V).

»Problemet er, at Per Stig Møller (K) og Lykke Friis' (V) popularitet ikke kan bruges til særlig meget. Med al respekt for kulturen og klimaet, så er det ikke de to områder, der skal sikre regeringen genvalg,« siger Niels Krause-Kjær.

Han hæfter sig ved, at de to helt nye navne fra ministerrokaden, socialminister Benedikte Kiær (K) og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K), har haft svært ved at slå igennem og kun kommer ind på en 13. og 15. plads. Alligevel afviser de Konservatives politiske ordfører, Henriette Kjær, at rokaden har været en fiasko.

»De to nye ministre passer deres ministerier godt og har ikke begået nogen fejl. Folk har bare mindre kendskab til dem, fordi de ikke har en fortid i Folketinget. Ministerrokaden var en god vitaminindsprøjtning, men i en tid med spareplaner og økonomisk krise er folk mere kritiske over for regeringen,« siger Henriette Kjær.

Socialdemokraterne mener derimod, at dårligt politisk håndværk er skyld i, at regeringen på et år er faldet fra karakteren 7,4 til 6,3 på 13-skalaen.

»Se bare på miljøministerens håndtering af giftskibet fra Australien og undervisningsministerens forsvar for, at der måtte være både 30 og 40 elever i en skoleklasse. Sager, hvor der kun blev trukket i land af taktiske grunde. Jeg kan godt forstå, at vælgerne synes, at det er dårligt politisk håndværk,« siger Henrik Sass Larsen, politisk ordfører (S). Han mener, at vælgernes hårde vurdering af ministerholdet falder tilbage på statsminister Lars Løkke Rasmussen.

»Til ministrenes forsvar må man sige, at de hverken har haft en klar retning eller politisk strategi at navigere efter. I den forstand har de været ilde stedt,« siger Henrik Sass Larsen.